KulturaBg - logo

ЛАЗАР ДОНКОВ - ЕДИН ВРАГ НА НАРОДА, КОЙТО УСПЯЛ ДА СПЕЧЕЛИ ЗА ИДЕЯТА СИ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ВЛАСТ

   Филм за създателя на АЕК "Етър" Лазар Донков пусна онлайн-платформата Култура ON-AIR   

Продукцията на РТЦ - Русе, е предоставена на сайта от екипа на етнографския музей, за да стане достъпна за повече интернет-потребители от страната и чужбина.

Филмът разкрива по увлекателен начин как е възникнала идеята за създаването на уникалния музей край Габрово и как Лазар Донков успял да спечели на своя страна комунистическите власти, въпреки че бил син на "враг на народа".

Година е 1961, а мястото - габровското село Гергините. Събитието - сватба.

Връзката между всичко това и Етъра е факта, че кум на младоженците е Райко Дамянов, значима фигура в управляващата партия, член на ЦК на БКП.


Лазар Донков се хваща на хорото до него и успява да разкаже за идеята си да бъде създаден музей на открито. Дамянов го подкрепя, но минават години преди да започне реалното осъществяване.


Етъра, може би нямаше да го има, ако до Лазар Донков не беше една жена, става ясно от филма, който може да се види на онлайн-платформата Култура ON-AIR.

Мария Донкова, по баща Тухладжиева, се омъжва да голямата любов на живота си едва на 19 години. Следва неотлъчно Лазар Донков до края и споделя идеята му да създаване на АЕК "Етър".


Мария Донкова разказва, че живота с Лазар Донков далеч невинаги е бил близо до определението за "лесен".
Съпругата разказва как Лазар Донков е бил отведен една сутрин от милицията и го връщат след 45 дни. През това време тя и семейството й са на ръба на оцеляването.

Разказът ни връща назад във времето, когато низост и величие се преплитат в българското общество. Художници пишат донесения до органите на властта, че Лазар Донков е говорил срещу властта и това води до репресии срещу него.

Колко превратен е живота и как съдбата ни дава не само изпитания, но и шансове.

Филмът разказва също така как Лазар Донков е участвал лично в строителството на АЕК "Етър" - тогава етнографски парк "Етъра", познавал е всеки камък, който е бил поставен там.

Лазар Донков не е бил професионален архитект. Дали това има значение днес, след като ни е оставил своята мечта, в създаването на която е имал шанса лично да участва по най-пълноценен начин? 


Предаване, реализирано от Kultura ON-AIR в изпълнение на проект "Габрово - град с минало, град с бъдеще" на Фондация "Граждански форум". Проектът се реализира с финансовата подкрепа на програма "Култура" -  2015 към Община Габрово.
 
Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 264 аудио, 222 видео, 416 новини

Всички публикации на автора »

Гледайте още