KulturaBg - logo

ФИЛМ С КАДРИ ОТ ПОГРЕБЕНИЕТО НА ПЕНЧО СЕМОВ ПУСКА КУЛТУРА ON-AIR

Уникални кадри от 40-те години на миналия век пуска днес от 13:00 часа онлайн-платформата Култура ON-AIR.


Пенчо Семов с жена си в построеното от тях старопиталище (бившото Инфекциозно отделение в Габрово). Строителството на Парахода (сега белодробна болница). Погребението на индустриалеца Пенчо Семов в габровската църква "Успение на Пресвета Богородица".

Черно-бялата лента е запечатала всичко това и от 18 февруари Култура ON-AIR пуска видеото, за да стане то достъпно за хората, които ценят историята на Габрово.

Филмът "Забрава" е продукция на БНТ, посветен на големия индустриалец Пенчо Семов по сценарий на Димитър Езекиев с режисьор Михаил Венков.

Уникалните кадри в този филм са взети от една много по-стара лента, която през 1944-1945 година заснема Анатолий Лаптев, става ясно от разказа на директора на Регионалния исторически музей в Габрово Красимира Чолакова.


Филмът е даден на музея от роднините на Пенчо Семов, а Красимира Чолакова и интернет-платформата Култура ON-AIR го прехвърлиха върху цифров носител, за да бъде съхранен, въпреки недоброто си качество.

"Анатолий Лаптев е преподавател в механо-техникума и по онова време е много добър фотограф. Направил е кинокамера, с която заснел старопиталището и строителството на Парахода, за да рекламира създадената от Пенчо Семов фондация и построените от него места", разказва Красимира Чолакова.

Директорът на Регионалния исторически музей в Габрово се позовава на разказа на Никола Кедев, племенник на индустриалеца.

Според нея Лаптев е заснел около 3 000 метра суров материал, който попаднал  във фонда на БНТ.
Димитър Езекиев ползва тези кадри, като част от своя филм "Забрава", заснет в началото на 90-те години. Включени са и разказите на сина и племенниците на Пенчо Семов, както и на хора, работили във фабриките.

През 1994 година родната къща на индустриалеца в село Цвятковци все още е била запазена и също е заснета.


"Най-ценни в целия филм са кадрите на Лаптев - Пенчо Семов с жена си. И след това погребението му в габровската църква "Успение на Пресвета Богородица", казва Красимира Чолакова.

Тя проследява странната съдба на кадрите от 40-те години на миналия век, които благодарение на включването си в други филми са запазени.

"По стечение на обстоятелствата през 1999 г. в хранилища на БНТ става пожар и оригиналният филм на Анатолий Лаптев е загубен. След това с част от кадрите, използвани от Езекиев, операторът Николай Лазаров прави филм за Анатолий Лаптев". 

В 12:00 часа онлайн-радиото към платформата Култура ON-AIR ще излъчи интервюто с Красимира Чолакова, след което ще бъде достъпен и самия филм "Забрава".


В началото на февруари Култура ON-AIR пусна друг ценен филм от архивите на музея Дом на хумора и сатирата - "40 минути". Заснетите от ББС кадри, които са били забранени за излъчване у нас от комунистическата пропаганда, сега се радват на огромен интерес от страна на потребители на платформата от всяко кътче на света. 
„Аз осъществих детската си мечта. Построих кораб”.

Това пише Пенчо Семов на една от своите лели, която е живеела в Поповско село. Това разказва в интервю пред онлайн-платфорамата Култура ON-AIR Красимира Чолакова, един от големите изследователи на делото на индустриалеца и автор на книга за него.
Записът ще бъде излъчен днес в 12:00 часа по радиото към онлайн-платформата и след това качено в аудио архива.
От него става ясно, че Пенчо Семов е искал да учи във военоморско училище, но не е приет, заради ниския си ръст.
За сметка на това той си построява пансион за момчета с формата на кораб и става председател на Управителния съвет на Българското параходно дружество


Интернет-платформата Култура ON-AIR е създадена с финансовата подкрепа на програма Култура на Община Габрово и се администрира от фондация „Граждански форум”.
 
Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 264 аудио, 222 видео, 415 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още