KulturaBg - logo

Дали тази сватбена рокля пази спомен за мигове на бленувано щастие?

Сватбата е един от най-важните моменти в живота на човека. Навсякъде по света тя е съпътствана с обреди, които най-общо целят да привлекат щастието и да намалят изпитанията пред бъдещата семейна двойка.


Знае се, че облеклото на българската булка е в бял цвят. Но това невинаги е било така. То започва да се налага от средата на ХІХ век и постепенно да измества характерния дотогава червен цвят.

Културна ценност за месец септември в Регионален исторически музей - Габрово е сватбена рокля от 1931 година.

Дарена от Богдана Стефанова Калпазанова през 2006 г., тя е изработена от бежово-сива коприна, с ефекти от ламени нишки и изрязано V-образно деколте, в долната си част апликирано с цвете. Запазена е в добро състояние.

„Роклята дава сведения за модата и вкуса на габровката в началото на миналия век. От първата половина на ХХ век се наблюдават промени в сватбеното облекло. Булката се облича в нов кат дрехи - рокля или пола (клош).

В случаи, когато в нейното семейство или в селото има запазена старинна сукманена носия и червено тъкано було, те се обличат само за деня на сватбата. На следващия ден, при отбулването костюмът се променя с градски, а булото се заменя с бял воал или тюл.

От средата на XIX век и по специално от началото на XX век червения цвят, със своето апотропейно значение, постепенно е изместен", разказва Николета Маринова от Регионален исторически музей-Габрово.

Облеклото на булката, независимо от какви части е съставено, се счита за обредно. Без значение дали е облечена според традициите или в по нови по вид и кройка дрехи, невестата участва в различни обреди и обичаи, целящи да обезпечат благоденствие и плодородие за нея и нейното семейство.

Николета Маринова казва още, че на този етап дрехите са загубили своите традиционни качества - богата украса, апотропеен колорит и пр. Съхранени са най-вече вярванията против уроки и магии.

„Всички ритуали от сватбата имат точно определен смисъл и се изпълняват от строго определени лица, с малки разлики в отделните райони. На своята сватба младоженците получават подаръци от роднините и близките. Това се нарича чеиз или още дарове на булката.

Традиция е те да се наследяват. Не е прието да се подаряват или дават на други хора. Ако семейството няма деца, чеизът се връща на родителите на булката. Сватбата е едно от най-богатите на традиции и символика празненства, носещо в себе си многовековната история на българската култура и бит. Музейните архиви пазят снимки, запечатали красотата на най-разточителния и пищен ритуал в българския фолклор".

Дали роклята, избрана за културна ценност на Регионален исторически музей-Габрово месец септември пази спомени за мигове на човешко щастие? Това остава тайна. Както и съдбата на жената, която я е носила?

Това е една загадка, която дарителката Богдана Стефанова Калпазанова не е разкрила, когато е предала роклята на съхранение в музея.

А дали самата тя е знаела историята на тази красива дамска рокля, която една габровка е облякла в най-щастливия миг на своя живот?
Сподели

Прочети още