KulturaBg - logo

ЗЛАТНА МОНЕТА ОТ ВРЕМЕТО НА ФИЛИП ІІ МАКЕДОНСКИ ОТКРИ ДИРЕКТОРЪТ НА АИР "БОЖЕНЦИ"

Директорът на АИР "Боженци" Мирослав Йорданов откри златна монета от времето на Филип ІІ Македонски и я предаде на съхранение в историческия музей в Ямбол.


"Шансът да попаднеш на такава находка е 1:1 000 000", споделя той.
Мирослав Йорданов попаднал на монетата по време на разходка в резервата "Тракийски и античен град Кабиле" на пътеката за Зайчи връх.

Директорът на АИР "Боженци" участвал в семинар на музейни специалисти в Ямбол от 23 до 25 октомври. Част от съпътстващата програма било посещението в резервата.


"Монетата е добре запазена. От едната страна  е изобразен Херакъл с лъвската кожа, а от друга страна е изписано името на Филип ІІ Македонски и е изобразен тризъбец", разказа Мирослав Йорданов, който очаква да получи данни от експертизата на своята находка. 

"Тракийски и античен град Кабиле" е обявен за археологически резерват през 1969 г. Първите проучвания са направени през 1912 г., а територията на която се простира е  над 600 дка.
Кабиле възниква към края на ІІ хил.пр.Хр. край голям култов център на възвишението Зайчи връх. 

Всъщност една от туристическите пътеки отива към Зайчи връх и поради наклонения терен пръстта с течение на времето леко се свлича. Така Мирослав Йорданов си обяснява появяването на монетата на повърхността. 


"Тъй като монетата беше на самата пътека и се виждаше само малка част от нея, до последно си мислех, че е парче хартия от цигари. Като цяло точно тези монети са редки, дори в интернет не открих нито една, която да е същата", разказва Мирослав Йорданов. 


Мирослав Козарев, археолог от историческия музей в Ямбол получава монетата от Мирослав Йорданов
Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 264 аудио, 222 видео, 415 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още