KulturaBg - logo

СЛЕД НЯКОЛКО МЕСЕЦА В ЕЗЕРОТО НА ПАРК "МАРКОТЕЯ" ОТНОВО ЩЕ ИМА ЛОДКИ

Усилени строителни и благоустройствени дейности текат в парк "Маркотея". Над милион и половина лева влага Община Габрово за цялостното му благоустройство.


Тази информация съобщава във водещата си статия вестник "Габрово ДНЕС". Изданието проследява подробности от как ще стане възстановяването на парка.

Обектът се финансира в рамките на интегрирания проект за изграждане на привлекателна, достъпна и зелена градска среда на Габрово. Срокът за завършването му е  края на септември.

Снимка: sever.bg

Над 30 години паркът е изоставен, езерото пресъхнало, пейките изпочупени, алеите обрасли, ценна растителност е унищожена. Не е останал и помен от лодките с влюбени двойки, които са плавали по бистрите води на езерото, нито от атрактивния зооокът.

Облагородяването на парка вече започна, а в завършения си вид той ще има нови алеи, пейки и кошчета, кътове за отдих и развлечение, зона с атракции, ново парково осветление и напоителна система, няколко обслужващи постройки, видеонаблюдение.
Снимка: sever.bg

С две детски площадки, зона с фитнес уреди на открито и велоалея ще се сдобие още парк “Маркотея”, съобщават от Община Габрово.

Ще бъдат възстановени старите чешми в парка, алпинеумът и така обичаното от габровци езеро. То ще бъде почистено, ще бъдат ремонтирани системата за водозахранване, преливникът и шахтите, а мостчетата, пристанът, кулата и островът ще бъдат реставрирани.

Целта на проекта е освен отново да превърне паркът в любимо място за забавление на габровци, но и да опази ценната растителност там - явор, смърч, отделно има брези и липи. Дърветата образуват зелена стена откъм булеварда. Средната зона на парка е оформена като "пъстра черга".

Снимка: sever.bg

Това се получава от комбинация от различни видове разноцветни материали - настилки сибирска лиственица, от бетонни и естествени павета, дървесни талпи, настилки от трошен камък и минерали, ударопоглъщаща каучукова настилка, цветни и озеленени пътеки, многогодишни цветя.
Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 264 аудио, 222 видео, 416 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още