26.11.2016г. | 08:58ч.
ВЪШКИТЕ МАСОВО СЕ ЗАВРЪЩАТ В УЧИЛИЩАТА

Зачестиха случаите на опаразитени с главови въшки деца в Габровските училища.

„Въшките са обичаен „нашественик“ в детството и ако се настанят и във Вашата къща, не го приемайте лично, това не е знак за лоша хигиена. Проблемът може да се реши единствено с подкрепата и активното съдействие на всички родители”, съветват от Районната здравна инспекция.


Какво трябва да знаем за главовите въшки?


Експерти от инспекцията поясняват, че дължината им е около 2 мм. Това са кафеникави паразитни насекоми, които живеят в косата и се хранят с кръв от скалпа. Новоизлюпените въшки са по-светли, дори белезникави. Причиняват сърбеж, който води до раздразнения и в особено тежките случаи и до инфекции. Женските снасят яйца (гниди), които приличат на малки бели или кафяви точки по косата, обикновено в корените. За 10 дена те се превръщат във въшки, а след още 7 до 14 - снасят яйца. Въшките се виждат с просто око, но гнидите се откриват по-трудно, тъй като се сливат с цвета и плътността на косъма.

Как става заразяването?

„Преминаването им от един човек на друг става при близък контакт (доближаване на главите, ползване на общи гребени, хавлии, принадлежности за коса, легло, спално бельо, възглавница и др.). Никой не е застрахован от опаразитяване, но най-податливи са децата, тъй като по време на игра е лесно предаване на паразитите от едно дете на друго”, разясниха от РЗИ-Габрово.

Какви са оплакванията?

Най-характерният признак е неприятен сърбеж, който се появява на местата на кръвосмучене, придружен с безпокойство и усещане за движение в косите.

Как може да разберете че детето има въшки?

Разделете косата на детето на малки участъци и разгледайте скалпа. Освен паразитите, ще установите и пораженията от ухапванията по скалпа на детето. Търсете най-вече в зоната на ушите и в основата на врата. Възможно е да не видите въшки, но в косата може има техните яйца - гнидите. Те трудно се забелязват, особено в светлите коси. Ако не бъдат отстранени, излюпват се и опаразитяват други деца. Обикновено въшките могат да се видят 2-3 седмици след контакт със заразения. Друг признак на въшливостта е наличието на кафеникави прашинки по възглавницата сутрин. Те се отделят от възрастните въшки.

Как да се справите с този проблем?

Осигурете от аптечната мрежа препарат (шампоан, лосион, спрей), приложете го според указанието на производителя. Тези препарати убиват въшките и в голяма степен и гнидите, но за гарантиран резултат, повторете процедурата след седмица. Ако установите наличие на живи въшки, добре е да се профилактират всички членове на семейството. Изперете всички чаршафи и кърпи. Ако детето има любима плюшена играчка, с която спи, изперете и нея на висока температура. Дори и една пропусната гнида може да върне проблема.Затова седмиците след третирането на детската главичка с препарат против въшки, проверете за опаразитеност отново.


Профилактичните мерки срещу въшливостта включват: избягване на физически контакт с опаразитени лица, всекидневно разресване на косата, спазването на лична хигиена и избягване ползването на чужди принадлежности за коса.

Когато на дете е било установено опаразитяване и след очистване се завръща в детското заведение или училище, препоръчва се индивидуална проверка от медицинското лице, за да се установи ефективността на дезинсекционната обработка.

От РЗИ-Габрово са категорични, че основната отговорност за опазване и профилактика на децата е на родителите. Препоръчва се класните ръководители и медицинските лица да информират родителите за необходимостта да извършват редовни проверки на децата си за наличие на въшки и при намиране дори и на една единствена гнида да се извършва обработка!

Фотографиите са на ThinkStock/Getty Images , текстът е предоставен от РЗИ-Габрово

Последно видео

Последно аудио

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.