24.09.2015г. | 07:43ч.
ГАБРОВО СЕ ВКЛЮЧВА В КАМПАНИЯ, С КОЯТО БЪЛГАРИЯ РАЗКРИВА КРАСОТАТА СИ

Габрово е един от домакините на националната кампания #ОТКРИВАЙ БЪЛГАРИЯ - част от събитията, свързани с предстоящия международен песенен конкурс Детската Евровизия, който ще се състои на 21 ноември 2015 г. в София.

В кампанията, посветена на 13-то издание на престижното събитие се включват 13 български града: Белоградчик, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Казанлък, Ловеч, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен.

Целта на кампанията e да повиши интереса към детското творчество и предстоящото издание на Детската Евровизия 2015, да разкрие пред Европа красотата и културата на страната ни.

На 26 септември 2015 г. (събота) във всеки от градовете-домакини на кампанията #ОТКРИВАЙ БЪЛГАРИЯ известен художник, съвместно с деца от региона, ще нарисува една от природните или исторически забележителности на своя край.

Всяка от картините ще бъде своебразна покана на българските деца към техните европейски приятели – участници в Детската Евровизия 2015, да открият красотата, историята и гостоприемството на страната ни. След това творбите ще бъдат подредени в пътуваща изложба, която ще бъде представена в България и Европа.


Събитията във всичките 13 града ще започнат в  11:00 часа, а Българската национална телевизия ще направи зрителите съпричастни със случващото се в страната.

В Габрово, пред Априловската гимназия, художничката Елиза Ковачева-Цокова ще нарисува и картината, която ще представя достолепието на Първото българско светско училище, което през тази година отбеляза своя 180-годишен юбилей.

Елиза Ковачева-Цокова е родена през 1979 г. в Габрово. Средното си образование завършва в художественото училище в Трявна със специалност дърворезба и продължава обучението си във Великотърновския университет „Св.Св. Кирил и Методий”, където специализира иконопис и стенопис. Елиза Ковачева е уредник в Художествената галерия „Христо Цокев”. В творческата си биография е записала участия в Международното биенале на хумора и сатирата, пленери, конкурси, престижни изложби в България и чужбина. Носител е на множество награди от форуми на изобразителното изкуство.

В дните на Детската Евровизия 2015 г. в пространствата на „Арена Армеец” ще бъде открита изложба с творбите, създадени в рамките на кампанията. Консултант на инициативата е известният български художник Иван Яхнаджиев, който ще нарисува и картината на гр. София.

Каним всички деца да се присъединят към Елиза със своите рисунки на 26 септември (събота) в 11:00 часа, пред Априловска гимназия.

При лошо време събитието ще се проведе в зала "Възраждане".

Последно видео

Последно аудио

ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 198 аудио, 44 видео, 310 новини

Виж всички публикации на автора »

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.