KulturaBg - logo

ЗАЕДНО ДА ИЗВЪРВИМ ПЪТЯ ДО ШИПКА


Стотици планинари ще изберат и тази година туристическите пътеки, които водят до връх Шипка, за да се включат в тържествата, посветени на Епопеята. За поредна година Ротъри клуб – Габрово организира туристически походи като част от Национално честване „Шипченска епопея“.

През настоящата година походът ще бъде в кулминационния за тържествата 25 август и ще започне рано сутринта от три изходни позиции – Соколски манастир, м. Узана и гр. Шипка. „И трите лъча на похода не изискват сериозна физическа подготовка и са приятни за вървене“ – споделят организаторите от Ротари и отправят призив към всеки: „Бъди вдъхновител и доведи приятел, заедно да извървим пътя до Върха като символ на историческата свързаност и почит пред героизма.“


Продължителността на походите е около 3 часа в зависимост от наложеното темпо за вървене. Всеки един от лъчовете има водач към когото може да се обръщате при възникнали въпроси и ситуации. Маршрутите са със средна трудност, преминават през поляни, долини, гори и стръмнини и разкриват чудни гледки пред погледа на туристите. В края всички лъчове се събират в едно и заедно походниците изкачват стълбите към Паметника на свободата. За похода пристигат хора от цялата страна – малки и големи, за да се включат в тържествата посветени на Епопеята, предопределила свободата ни.


Краят на похода е начало на официалната част, която през настоящата година ще се състои на тържествения подход към Паметника на свободата /каменните барелефи/, а след това ще започне и възстановка на боевете с обновен сценарий и място.


Осигурен е транспорт, с който желаещите могат да стигнат до изходните позиции: за м. Узана автобусът тръгва в 7:00 часа от пл. Възраждане, цена на билета – 3 лв. За Соколски манастир – 7:30 ч. от пл. Възраждане, цена на билета – 2 лв.


Водачи на лъчовете:

„м. Узана – връх Шипка“ - Атанас Сидеров

„Соколски манастир – връх Шипка“ - Д-р Георги Атанасов и Веселин Димитров

Описание на маршрутите

Сподели

Прочети още