20.05.2016г. | 15:25ч.
И ТАЗИ ГОДИНА ДЕЦА ПОМАГАТ НА ДЕЦА

12 деца от четири школи по изобразително изкуство от Русе, Плевен, Попово и Габрово взеха участие в XIX Национален пленер на детската рисунка, който се проведе в ЕМО „Етър”. Малките художници нарисуваха 30 картини, на които са изобразени архитектурни обекти, разположени на територията на музея.


До края на месец септември творбите участват в благотворителна изложба-база, средства от която ще бъдат дарени на Симеон Стефанов Джинджев на 5 години от Габрово. Детето е със заболяване детска церебрална парализа.


Мадлен Ламбева е на 10 години. По време на Пленера тя представи школата по изобразително изкуство при СОУ „Христо Ботев” в Русе. Нейните творби бяха поставени на първо място в класацията за индивидуални постижения.

„От малка исках да стана художник. Когато рисувам усещам радост”, казва Мадлен. Тя е посещавала няколко пъти ЕМО „Етър” и при всяко идване е искала да нарисува възрожденските къщи. По време на Пленера Мадлен Ламбева бе впечатлена най-много от училището и църквата в музея.


Ния Копчева на 12 години от плевенската арт школа „Колорит” взе втора награда за индивидуални постижения, трета е Биляна Яръмова от детска школа „Енкаустика” в Габрово.

Ивайла Петрова започва да рисува в школа „Арт Попово” преди четири години. В Националния пленер на детската рисунка тя не участва за първи път. Ивайла получи наградата на Иконописното ателие в музея за експеримент в техниките и темите. Призът отива при нея за втори път. Миналата година журито отново я отличи в същата категория.  Ивайла Петрова казва, че няма специален подход.


„Нещата са прости. Аз виждам света около себе си такъв, какъвто го рисувам”, сподели Ивайла след като получи наградата си. Тази година тя е използвала три различни техники – пастели и бои, пастели и акварели.


Наградата за цялостна колекция и покана за участие в XX Национален пленер на детската рисунка през 2017 г. бе присъдена на Школа за изобразително изкуство при СОУ „Христо Ботев” в Русе с преподавател Гален Бакърджиев. 

Последно видео

Последно аудио

ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 171 аудио, 39 видео, 269 новини

Виж всички публикации на автора »

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.