KulturaBg - logo

КОЛКО ДАЛЕЧЕ Е СЕЛО НОВАКОВЦИ ОТ БРЮКСЕЛ

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков участва в инициативата на Община Габрово за развитие на малките населени места "Приеми ме на село".


Той подкрепи тазгодишното издание на кампанията като стана „внуче назаем“ в габровското село Новаковци.

Инициативата е част от проект, който се реализира за поредна година в Габрово. В него се включват младежи от цялата страна, за да се запознаят с традиционните български обичаи и да преоткрият българското село като желана дестинация за туризъм, отдих и културни събития.

Евродепутатът Андрей Новаков гостува в Новаковци, където освен с домакините, при които отседна, се срещне и с всички млади хора, участници в проекта.


„Основната причина да съм тук е, защото вярвам, че хората в Новаковци и млади, и стари не са по-различни от тези, които са в Брюксел. Това, което ние младите хора постигаме, ни нарежда сред най-умните хора в цяла Европа, че и в света, затова трябва да подхождаме с такова самочувствие“, каза Новаков пред участниците.

Младите хора получиха от него книга с информация за европейските програми и възможностите, които предоставят те за реализация, наречена „Финансирай мечтите си“. Новаков зарадва и жителите на селото, като дари на кметството шатра, под която да се събират и веселят хората в селото, независимо от метеорологичните условия.


Още по темата:

ЕС не бива да прави изключения във финансирането за отделни държави

„Както всеки закон изисква равенство, така и европейските правила за еврофондовете трябва да се прилагат еднакво за всички държави-членки на ЕС“. С тези думи Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ, се обърна към еврокомисаря по регионалната политикаКорина Крецу.

Повод за изказването стана представеното от Европейската комисия предложение за изменение на регламента за еврофондовете с цел насърчаване на гръцката икономика.


Промените предвиждат изключения от общоприетите европейски правила за южната ни съседка чрез три мерки: завишаване на първоначалното предварително финансиране от евросредствата за периода 2014—2020 г., увеличаване на максималните ставки на съфинансиране и по-висок таван за плащания за оперативните програми в приключването на период 2007-2013 г.

Според Новаков, изключения само за една държава ще създадат неравенство и принципът на европейската солидарност ще бъде нарушен. „България винаги е подкрепяла еднаквото третиране на държавите-членки в ЕС, но чрез изключения не се решават проблеми, а по-скоро възникват нови“, заяви евродепутатът.

Той напомни, че кризата в Европа засегна и други държави, сред които и България, като повлия отрицателно на  заетостта, бизнеса и икономиката. Въпреки това, що се касае до работата с евросредства, страната ни се справя доста добре.

Новаков допълни, че за Гърция и за всички останали държави премахването на бюрокрацията, свързана с еврофинансирането, ще има по-добър ефект върху икономиката, отколкото откъслечни мерки за отделни държави. Именно цялостни реформи трябва да бъдат приоритет за Европейската комисия.
 

Прочети още