KulturaBg - logo

24.08.2015г. | 08:57ч.НАЙ-ВЕРНИТЕ СЕ КАЧИХА НА ШИПКА

"Най-верните бяха на Шипка", кратко и ясно е водещото заглавие на вестник "100 вести" днес. Изданието предлага репортаж от голямото събитие, отбелязано на 22 август.


Гъстата мъгла и дъждът в съботния ден не попречиха на признателните българи да почетат героизма на бранителите на прохода Шипка през лятото на паметната 1877 година.  Най-първи бяха децата – 150 ученици от различни краища на страната, дошли, за да се включат в състезанието по изкачване на 890-те стъпала към Паметника на свободата.

А той ги посрещна, обвит в мъгла и вятър, за да направи тяхното постижение достойно за подвига на онези, които преди 138 години са оставили костите си на това място, за да живеят те в свободна страна.
Още по темата:

Таня Христова: Шипченската епопея е урок за саможертвата като единствен възможен избор

Кметът на Габрово Таня Христова отправи приветствено слово към официалните лица, гостите на града и габровци по време на Тържествената проверка по случай 138 години от Шипченската епопея.

В словото си тя акцентира върху подвига на бранителите и значението на боевете на Шипка не само от исторически поглед, а като светини на колективна памет за самоосъзнаването на всеки българин:

„С вас не можем да пътуваме във времето към тези, които защитиха прохода и извоюваха свободата ни! Но можем да бъдем тук, да ги почетем, да ги удостоим с правото да бъдат неотменна част от народната памет и свели глави, да бъдем мислено с тях – хилядите именни и безименни герои... Защото Шипченската епопея, освен храна за националната ни гордост, е урок за саможертвата като единствен възможен избор и нравствено послание за превъзмогване на себе си в името на Свободата. ...

Днес битките са други, но не трябва да забравяме, че те също пишат история. Те също изпитват нашата храброст, достойнство, отговорност, доблест и вяра, които не е нужно да търсим някъде далеч, защото вече са ни дадени от предците ни и наред с духовността и образованието, са достатъчен капитал, за да създаваме заедно желаното бъдеще за страната ни. ...

И когато за миг забравим, че всеки ден пишем история или позволим на суетата да ни превземе, Шипка ще е там – високо, като фар, който винаги ще ни показва вярната посока, за да продължим единни по пътя – този на вярата в доброто и благоденствието на България! Бог да благослови свободна България!“


Евродепутатът Андрей Новаков се поклони пред подвига на героите от Шипченската епопея

Евродепутатът Андрей Новаков се включи в Националното честване на 138 години от Шипченската епопея, което се проведе под патронажа на Президента на Република България.

Новаков се качи до Паметника на Свободата, за да поднесе цветя и да се преклони пред героизма и саможертвата на загиналите за свободата ни.

Сред официалните гости на церемонията бяха заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев,  генерал-лейтенант Константин Попов, заместник-началник на отбраната, Георги Кръстев, съветник на министър-председателя, Владимир Воронкович, посланик на Беларус в България, Татяна Кручко, генерален консул на Руската федерация в Русе, Андрей Малакей, вицеконсул на генералното консулство на Руската федерация в Русе, Илияна Иванова, член на Европейската сметна палата, народният представител Цветомир Михов, областният управител на Габрово Николай Сираков, областните управители на Стара Загора, Монтана, Силистра и Хасково, кметът на Габрово Таня Христова.


Евродепутатът Андрей Новаков присъства и на Тържествената вечерна проверка на пл. „Възраждане“ в Габрово, за която пристигна Президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава прие почетния строй на представителните части на Българската армия и произнесе слово по случай годишнината от събитията на историческия връх.


Росен Плевнелиев: И най-тежкото робство, и най-голямата мъка не могат да ни сломят и да ни прекършат


Няма по-висок връх в българската история, няма по-ярък символ на несломимата воля за свобода на българския народ от легендарната Шипка, от тези чутовни скали, пропити с кръвта на най-достойните бранители на България.

С тези думи президентът Росен Плевнелиев почете годишнината от събитията на историческия връх, след което започна тържествената проверка по повод 138 години от Шипченската епопея. На площад „Възраждане” в Габрово държавният глава прие почетния строй на представителните части на Българската армия.
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 216 аудио, 80 видео, 325 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още