22.08.2015г. | 08:05ч.
ОТБЕЛЯЗВАМЕ 138 ГОДИНИ ОТ ЕПИЧНИТЕ БОЕВЕ НА ВРЪХ ШИПКА (ВИЖТЕ И ВИДЕО ОТ 2014 г.)

Днес отбелязваме 138 години от епичните боеве на връх Шипка. Рано сутринта в Соколския манастир се отслужва Панихида в памет на загиналите. Малко по-късно - в 08:45 часа, започва поход с три лъча към върха. Те тръгват от Соколски манастир, от местността Узана и от храм паметник „Рождество Христово” в град Шипка.


Програмата преди обед предвижда и провеждането на две състезания - по изкачване на стълбите и по ориентиране. Целта на първото е да се достигне до паметника на Свободата, а второто може да се наблюдава в района на голямата батарея.

От 10:00 ч. до 12:00 ч. в подножието на Паметника на свободата може да се види Походна кухня. До 17:00 часа е осигурен екскурзовод за посещение на бойните позиции, а в Мултимедийна зала на административна сграда на НПМ „Шипка-Бузлуджа” ще бъдат прожектирани филми, посветени на героичното време, когато българите са водили битки за своято национална свобода.

По обед, в 12:30 часа, посетителите могат да се включат в Открит урок по история, по време на който доц. Марко Златев ще разкаже детайли от военните действия, някои от тях малко известни на широката публика.

В ранния следобед - между 13:15 ч. и 14:15 ч. , е официалната част и възстановката на боевете от паметните дни в края на август преди 138 години. Над 200 членове на НД "Традиция" от цялата страна и тази година ще пресъздадат пред погледите на хиляди хора основни моменти от героичните боеве при Орлово гнездо за отстояване на връх Шипка.

Възстановка на битката при Шипка - 2014

„Акцентът във възстановката на 22 август ще бъде личното присъствие на всеки един от нас - участниците, защото така образите ще "оживеят" в своята значимост и исторически важна роля за свободата на страната ни”, разказват членовете на дружеството.


Програмата по отбелязване на събитието продължава вечерта в Габрово, където се очаква да се включи Росен Плевнелиев, президент на Република България.

Концертът на Ансамбъла на въоръжените сили е от 19:30 ч. до 20:30 ч. на площад "Възраждане". Веднага след това е Тържествената вечерна проверка.

През целия ден времето ще бъде динамично с валежи и по-ниски температури, затова посетителите на връх Шипка е добре да бъдат облечени подходящо, да носят със себе си дъждобрани или чадъри.

Последно видео

Последно аудио

DarikNews.bg
Автор: DarikNews.bg

Брой публикации: 17 аудио, 4 видео, 47 новини

Виж всички публикации на автора »

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.