21.09.2016г. | 07:13ч.
ПРЕДСТАВЯТ ПРЕОСМИСЛЕНАТА СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА КУЛТУРАТА В ГАБРОВО

Днес от 10:00 часа в зала Възраждане започва открито студио с участието на Таня Христова - кмет на Габрово, Катрин Кълън - специален съветник Култура и устойчиви градове към Обединени градове и местни власти, Джорди Балта - експерт в Комитета по култура към Обединени градове и местни власти и Айвър Дейвис - координатор за Европа на Програма Пилотни градове.


Темите, по които ще говорят участниците:

Какво представлява Програмата Пилотните градове и защо Габрово се включва в нея?

Как културата може да бъде поставена в центърa на устойчивото развитие на един град?

Културата извън столиците. Добри практики и предизвикателства.

Габрово е един от деветте града в Европа, избрани от Комитета по култура към Обединените градове и местни власти (ОГМВ) за участието в Програма Пилотни градове.


През март 2015 г. в качеството си на пилотен град, Габрово участва във Върховната среща по култура в Билбао, на която бе приет основополагащият стратегически документ за развитие на културни политики в цял свят - Culture21 Actions.

В следващите две години селектираните пилотни градове следва да работят в партньорска мрежа и да изпълнят работните си програми, които са индивидуално създадени за всеки един от тях, в зависимост от местния социално-икономически и културен контекст и специфичния фокус на развитие.

Задачата на настоящето събитие е именно избор на фокус и преосмисляне на културната стратегия на града, чрез която Габрово ще се впише в Програма Пилотни градове.


Събитието започна вчера, 20 септември, в Дома на хумоа и сатирата. Работната група е разделена на три, като всяка от тях работи по определени теми: Градско планиране, публични пространства, информация и управление на културата; Култура и околна среда, култура и икономика, равенство и социално включване; Културни права, наследство, творчество и образование.

Последно видео

Последно аудио

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.