04.08.2016г. | 17:18ч.
ЧЕРНОМОРСКИЯТ ТУР НА ДХС ПРОДЪЛЖАВА

Музеят „Дом на хумора и сатирата” продължава своя летен черноморски тур. Предстои гостуване в Художествената галерия в Балчик. Габровска хумористична колекция се представя за първи път тук. Откриването на изложбата „Габровски шеги” е на 11 август от 18:00 ч. в Художествена галерия.


Дали ще стане ясно „Колко жители има в Габрово?”, както пита един популярен виц? Отговорът може да се чуе само в града на пестеливците: „Тук са не просто жители, а габровци!” Никой виц не разказва за истинския кораб в гората в Габрово, но ние не пропускаме да разказваме за него, той е едно от чудесата на града. На града, в който още са живи съвременниците и наследниците на собственици на кораби от Българското търговско параходно дружество.

Изложбата „Габровски шеги” представя 15 живописни платна на художници със свой неповторим поглед към габровското чувство за хумор.

Завладяващо настроение блика от платната на габровските художници Драган Немцов („Карнавал” и „Рачо Ковача”), Миню Бонев („Любопитство,”), Йорданка Шиякова („Цветя и рози”), Стефан Монев („Ядрена котка”).

Габровският хумор преминава през граници и стъпва смело почти по всички континенти, претворен от големия Борис Димовски (1925-2007) чрез илюстрираната от него преди 50 години книжка „Габровски шеги”. В изложбата този художник и почетен гражданин на Габрово присъства с едно минорно „Минало”, тъй несвършващо, уви, за мнозина и днес, но все пак докоснато от мъдрата ирония на автора.

Не като контрапункт трябва да възприемаме „Тумба-лумба шикалка, няма сватба никаква” на Кеазим Исинов – хужникът сякаш ни разказва весела приказка, оживяла от позабравена наша детска книжка.

Явно за сетивата на габровци или на други наши сънародници пулсът на габровските вицове и анекдоти е познат и уловим. Но по много интересен начин реагират автори от други страни. Например Хилда Солис от Мексико е попаднала под магията на габровския хумор и е сътворила котешка „Секси вечер в Дома на хумора”. Сън ли е било или истина, питат се и организаторите на изложбата, но не знаят отговора!


Като безценна валута, преминаваща свободно всички граници, габровските шеги разнасят славата на града и неговите жители, привличат приятели, почитатели, инвеститори, раждат смели идеи. Габровските анекдоти звучат и на японски. Както обяснява техният преводач проф. Чихару Накамура от университета в Кобе, добре е сънародниците му да знаят, че освен кисело мляко и парфюм от рози, България има своя богата хумористична култура.

Нека припомним думите на колоритния наш хуморист Чудомир, твърде подходящи за случая: „Най-празният от нашите дни е оня, в който не сме се смели нито веднъж.“ Затова – нека се насладим заедно на хумора, дошъл от Габрово и осмислящ деня ни с позитивната си енергия.

Изложбата очаква своята публика до 2 септември 2016 г.

Последно видео

Последно аудио

ДХС
Автор: ДХС

Брой публикации: 10 аудио, 8 видео, 57 новини

Виж всички публикации на автора »

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.