KulturaBg - logo

АЕК "ЕТЪР" Е СРЕД НАЙ-АТРАКТИВНИТЕ МЕСТА, КОИТО ЧУЖДЕСТРАННИ ТУРИСТИ МОГАТ ДА ПОСЕТЯТ В БЪЛГАРИЯ

За реализираните идеи на гениалните хора времето е относителна величина. Сътвореното продължава да съществува и да привлича интереса на хиляди. Легендарният Лазар Донков е оставил наследство, което бързо става една от емблемите на Габрово. И един от 10-те най-важни културни обекта на България - АЕК "Етър".

Да, ние често казваме, че съхранената в музея традиция е непреходна, но дори непреходното си има материални измерения в света, в който живеем.

2015 година е успешна във финансово отношение за музея и това показва колко голям потенциал има в това уникално място. Над 1 млн. лв. са собствените приходи от последните 12 месеца. Над 152 000 лв. от тази сума са дошли от продажба на сувенири, останалите - от купени билети. 187 010 туристи са разгледали сътвореното от легендарния габровец Лазар Донков през този период.

Индивидуалните туристи са най-голямата група посетители в АЕК "Етър" през миналата година. Музеят е сред националните обекта на България, които провокират най-голям интерес.

Директорът доц. Светла Димитрова заяви, че през 2015 година АЕК "Етър" е имал сключени договори с 34 туроператорски фирми, от които една е довела около 5 000 туристи.

"Сериозен проблем за музеите във вътрешността на страната са малкото чуждестранни туристи, независимо дали пътуват индивидуално или организирано", каза Светла Димитрова.


Екипът на АЕК "Етър" има стратегия за привличане на чуждестранни туристи.

Според Светла Димитрова, музеят е известен на българите. Без родните туристи да бъдат пренебрегвани, усилия е необходимо да се насочат към потенциални чуждестранни посетители. След анализ на ситуацията специалистите са установили, че в Румъния има интерес към култура и традиции от типа на съхранените в АЕК "Етър".

Предвижда се активно включване в туристически борси в северната ни съседка, където да бъде представен уникалният музей край Габрово. Чуждестранни туристи, обаче, няма да бъдат привличани само от Румъния.

Нов интернет сайт с активно обновяваща се информация ще бъде на разположение до няколко месеца.
АЕК "Етър" да бъде включен в програмите на туристите, ползващи услугата "ол инклузив" (All Inclusive ) в България е друг подход, който ще бъде приложен през 2016 година.

Музеят ще продължи сътрудничеството си с университетските и научни среди. Благодарение на това през миналата година 9 363 повече обучаващи се във висши учебни заведения са посетили Етъра в сравнение с 2014-та.

Слушай още