23.12.2015г. | 13:52ч.
В ДЕЧКОВАТА КЪЩА ПОСРЕЩАТ С ЧАЙ И СЛАДКИШИ ПО КОЛЕДА

Дечковата къща в Габрово е място, което е добре да бъде включено в един семеен коледен маршрут. Там ще ви посрещнат като гости - с чай и сладки, и ще ви покажат как е изглеждал един дом на заможно семейство от началото на 20 век.
 

Дечковата къща, която е единствен запазен паметник на представителната жилищна възрожденска архитектура в Габрово, не посреща посетители, а кани гости.
По време на Коледните и Новогодишни празници те могат да се върнат поне век назад във времето, чрез уникалната експозиция, която представя градския бит след Освобождението.

Този комплект е бил подарен на г-жа Хаджиберова от Цар Фердинад 

Част от изненадите, които ни очакват, ако включим Дечковата къща в своята празнична програма представи, Павлина Раева, екскурзовод в Регионален исторически музей Габрово.

Сервирането на чай и сладкиши ще бъде в стаята, където някога са се събирали жените от габровския елит. Темите, на които са обичали да разговарят те, едва ли са се променили кой знае колко във времето - обзавеждане, рецепти, уреди.

В Дечковата къща ще разберете, че тенджерата под налягане не е изобретение на нашата съвременност. Прабабите ни също са имали възможност да я ползват. Една такава тенджера под налягане от първата половина на 20 век може да се види върху готварската печка на дърва, която заменя огнището в габровската къща от този период.


В спалнята ще видите уникална резба, представените чрез нея сезони са истински шедьовър. 


В спалнята има и параван!
„Защо е нужен той в една спалня?”, би се запитал всеки съвременник. По онова време жената не се е показвала гола пред съпруга си. Вероятно не толкова от свян, а за да запази интереса му.


Дечковата къща в Габрово - заслужава си да стане част от един семеен коледен маршрут, нали.


 
Darikradio.bg
Автор: Darikradio.bg

Брой публикации: 42 аудио, 1 видео, 1 новини

Виж всички публикации на автора »

Слушай още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.