21.08.2015г. | 11:22ч.
ДА СЕ КАЧИШ НА ШИПКА - СЛУЖЕБНО ЗАДЪЛЖЕНИЕ ИЛИ КАУЗА

"Да се качиш на Шипка – служебно задължение или кауза", разсъждава областният управител на област Габрово Николай Сираков дни преди да отбележим 138-та годишнина от Шипченската епопея.

„22 АВГУСТ.

В разгара на лятото...

Може би времето отново ще е горещо, може би синоптиците отново ще поставят своя код за опасност...

"Да се качиш на Шипка – служебно задължение или кауза", разсъждава областният управител на област Габрово Николай Сираков дни преди да отбележим 138-та годишнина от Шипченската епопея.

22 август – Шипченската епопея. Връх Шипка!

Да, и на мен не ми се качва горе по стръмните стъпала в големите горещини. Да, и аз не обичам многото хора, събрани на едно място. Предпочитам спокойствието, тишината, природата. Понякога и хубаво кафе под  някой климатик...

Първия път се качих по служебно задължение, втория – заради децата, защото те виждаха нещо, което не бяха преживявали до този момент, а след това започнах да се замислям за онова, което се е случило там – не за битките (аз не обичам войната), а за каузата, заради която си струва да умреш - Свободата. И не просто свободата на една държава, а свободата да бъдеш. Свободата да имаш условия и възможност да правиш онова, което те кара да се чувстваш добре, и свободата да имаш достатъчно, за да можеш да споделяш с другите.


Замислих се за това как консумираме свободата днес – какво правим с онази свобода, която ни завещаха смелите герои на Шипка. И - повярвайте - те не са знаели , че аз въобще някога ще се родя и едва ли са водили битка и са умирали заради моята свобода. Те са имали смелостта да пожелаят свободата в себе си и са умрели заради свободата да бъдеш!

И тази година  пак ще се кача на Върха. Но този път не заради служебното ми задължение. И не заради децата. Този път ще се кача заради Свободата! Ще се кача заради моята собствена, лична свобода! Ще се кача, за да отдам почит и да благодаря на онези, които са имали смелостта да загинат заради нея.  Ще се кача, за да почувствам свободата! Да я събудя в себе си  - там, на Върха!

Ще се кача, за да сляза свободен!”
Още по темата:
Героизъм и саможертва в битката при Орлово гнездо - тази събота на връх Шипка

Над 200 членове на НД"Традиция" от цялата страна и тази година ще пресъздадат пред погледите на хиляди хора основни моменти от героичните боеве при Орлово гнездо за отстояване на вр.Шипка.

„Акцентът във възстановката на 22 август ще бъде личното присъствие на всеки един от нас - участниците, защото така образите ще "оживеят" в своята значимост и исторически важна роля за свободата на страната ни”, разказват членовете на дружеството.


Ентусиазъм, отговорност и национална принадлежност ще проличат във всички моменти на възстановката, тъй като НД"Традиция" има за цел да покажа автентичността и реализма на униформите, оръжията, действията и образите. Всеки детайл от мероприятието е важен, всеки исторически миг е значим и всяка представена личност преминава през душата на участниците, така че събитието да оживее пред присъстващите, като ги прави свидетели на онези тежки дни на борба и героизъм, дни - изпълнени с хиляди човешки съдби.

Героите не са забравени!  Събитията се помнят, разказват и пресъздават във всяка от възстановките на НД"Традиция", а в това всеки ще може да се увери, ако се качи на 22 август на връх Шипка.
DarikNews.bg
Автор: DarikNews.bg

Брой публикации: 17 аудио, 4 видео, 47 новини

Виж всички публикации на автора »

Слушай още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.