KulturaBg - logo

ДЮС, ДЮС, ДИБИДЮС

Поназнайва ги някои работи Стоимен. Къде е попрочел, къде животът го е облъскал, но работите са му ясни. Като това за валутния борд например.
Сума време мина, политици умуват, журналисти се чудят какво е това, управниците успяха да го преведат на български и с голям зор да стане ясно, че това било паричен съвет, а Стоимен – нали е кръстен на сто имена, си го знае.
Стоимен цял живот я кара с валутен борд. Цял живот го гледат в кесията и му викат кога “дай”, кога “недей”, кога “няма”. И той –нали е кръстен на сто имена, се свива според чергицата.

Рече например, човекът да си купи мерцедес и ето я, иде тъщата: покривът й прокапал, триците за прасето се свършили, галошите й се скъсали, а пенсийката... Накани се Стоимен са си купи мобилен телефон, а децата си идват от училище. Едното иска нови маратонки, другото – пари за екскурзия. Таман рече да иде до Йоханесбург и да кара там Нова година, изтърси се балдъзата – били се наканили с мъжа си да сменят жигулата с нещо по-така втора употреба, та ако имал Стоимен два бона да услужи. Догодина, живот и здраве, ще му ги върнели.

Така е свикнал Стоимен да му наблюдават плащанията, че никакви експерти не могат да му излязат насреща. И се е научил да заделя за всичко по малко. Вместо за пържоли, краве масло, овче сирене и маркови вина, кара на рагу, бобец, маргарин и ментета. Обслужва и външния, и вътрешния дълг, плаща си данъците и поддържа дипломатическите отношения. Миналата седмица пиха по една ракия с началника, а довечера е у комшията – ще ударят по една табла и ще опитат новото вино. Оръжейната му промишленост малко взе да закъсва, но казват, че било от годините, да не го преживявал, пък и Цвета, жената, нали е кръстена на всичкото цвете в гората и по полето, запазва, казано на дипломатически език, видимо спокойствие и добра воля.
А те като рекли, голям зор се задава. Като почнали – консултация след консултация, експерт след експерт. Не вземат да минат някоя вечер през кръчмата и да се разберат като хората. Така де, да им каже Стоимен с цяло гърло или да им изпее оная: “Тъй, тъй, ей тъй. Дюс, дюс, дибидюс. Тъй се копа, тъй се сади, тъй се Радке бере!”.
ВЕЛИЗАР ВЕЛЧЕВ
Автор: ВЕЛИЗАР ВЕЛЧЕВ

Брой публикации: 16 аудио, 0 видео, 1 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още