KulturaBg - logo

ЕДНА ОТ НАЙ-СТАРИТЕ МЕДИИ В ГАБРОВО - ВЕСТНИК "ИЗВЕСТИЯ" Е ИЗДАНИЕ НА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА "АПРИЛОВ - ПАЛАУЗОВ"

Медиите - днес ги наричаме четвъртата власт! Ако едно събитие не бъде отразено в медиите, все едно не се е случило.
Това днес не подлежи на съмнение. За да се стигне до осъзнаването на силата на медиите е извървян дълъг път. Кой не иска да има своя медия?



През 20-те години на миналия век библиотека "Априлов-Палаузов" започва да издава вестник "Известия", един от най-старите в Габрово.

Пред радио Култура ON-AIR най-атрактивните теми от броевете на вестник "Известия" представя Соня Стоянова от отдел "Краезнание" в регионалната библиотека.

След като чуете предаването ще се изкушите да отидете в библиотеката на Габрово и да видите автентичните броеве.
И покрай приповдигнатия тон на историческите статии, странното от днешна гледна точка отношение към Хитлер, а после и към Съветския съюз, покрай атрактивната реклама за "Първокачествените и доброкачествени свински лОканки и Усолена сланина" всъщност всеки ще разбере най-важното.


По онова време е било въпрос на чест и престиж да бъдеш дарител на библиотеката и читалището.
Библиотеката издава безплатен като седмичен вестник „Известия"от 1924 г. до 1945 г.

Когато човек чете изданието не може да не направи сравнение с нашата действителност. В "Известия" тъй наречените "злободневни теми" са малко на брой. Основно място заемат живота в Националната Априловска гимназия, събитията от областта на културата, стопанските и икономически събития.


Вестникът има важна възпитателна мисия, която личи в отношението към историческата памет на народа ни. Априлското въстание и героите от него, алчността на Великите сили, погазили българската политическа и военна независимост и спънали стопанското ни развитие - това са други неща, които вълнуват обществото от 20-те, 30-те и 40-те години на 20 век, времето когато излиза вестник "Известия".

Сексът винаги продава. И днес това е важно правило в рекламата, било е валидно и в онези години.

 



Първото общестено обсъждане за построяване паметника на Васил Априлов пред гимназията в Габрово е обявено във вестник "Известия".


След като вестникът спира да излиза, библиотека „Априлов – Палаузов” реализира две юбилейни издания. Юбилейно издание има и през периода, в който излиза вестник "Известия".

 С всички броеве на вестник "Известия" може да се запознаете чрез дигиталната библиотека - e-lib.libgabrovo.com 


Предаване, реализирано от Kultura ON-AIR в изпълнение на проект "Габрово - град с минало, град с бъдеще" на Фондация "Граждански форум". Проектът се реализира с финансовата подкрепа на програма "Култура" -  2015 към Община Габрово.  

В предаването са използвани части от произведения на Веселин Стоянов, изпълнени от Яна Бурова, цигулка и Веселина Чакърова, пиано, както и аудио-запис от филма "Великият Диктатор" с Чарли Чаплин. 
Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 264 аудио, 222 видео, 415 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още