08.02.2015г. | 15:54ч.
ЗАПОМНИХМЕ СЛАВИ БОНЕВ С НЕГОВАТА УСМИВКА

Някой, не помня кой го направи първо, нарече Слави Бонев - "Карнавалист". Може би Слави е човекът, на който най-много подхожда това...определение ли да го наречем...прякор ли!

Връзката между него и Карнавала в Габрово е неизменна, той има свой принос към обновяването и модернизацията на това голямо събитие.

Наследникът на Слави Бонев в реализацията на Карнавала има голяма отговорност.
То е като да станеш крал след някой много успешен владетел. Очакванията са огромни, а постиженията на предшественика - задължаващи.

Куражът да посегна към темата "Слави Бонев - Габровски Карнавал" с изследователски подход има Венета Козарева, уредник в Дома на хумора и сатирата. Тя е представила изследването си на конференция в Перник през 2014 г., а преди дни излезе сборник с публикацията.


Венета Козарева приема, че изследването на ролята на Слави Бонев е малко закъсняло.
"Миналата година темата на конференцията беше "Водачите на маскарада".

С известно закъснение, все пак реших, че трябва да се събере информацията за ролята и мястото на Слави Бонев в габровския Карнавал. Материалът се оказа интересен за колегията.

Всяка една тема, която е свързана с местния карнавал или маскарадна традиция, е легитимиране в научното пространство на постиженията на едно селище, музей или друга организация. Нашите участия в такива събития е малък принос към написването на историята на габровския карнавал”.

Връзката между Слави Бонев и Дома на хумора и сатирата!


И Слави и ДХС, в известен смисъл, са говорители на Карнавала. ДХС е тази институция, която първа започна да разказва за Петото годишно време – Карнавалното, което се открива на 11.11 от 11:00 часа. След години това се превръща в градска традиция и вече надхвърля тези рамки.

Как са се открили Слави Бонев и Дома на хумора и сатирата!

фотография: DarikNews.bg

Венета Козарева споделя, че никога не е знаела какво ще обяви Слави за тема на предстоящия карнавал.
"Много е интересно когато си в организацията, но научаваш нещата в момента на тяхното случване".

Венета познава карнавалите в доста градове – български и чужди. Категорична е, че никое събитие не може да просъществува без да е пуснало корени в самото общество.

"Когато писах за Слави ми стана ясно, че той много твърдо е държал да се опази и развива тази традиция в Габрово. Това е голяма индустрия, която при нас липсва. Така е в цялата страна".

"Слави Бонев беше известен в карнавалните среди в страната отдавна", казва Венета Козарева и припомня за скандал от времето на Царското управление.


Фигурата на Симеон ІІ, която често дефилира в Габрово, е стреснала организаторите на карнавал в Русе. Някой се е уплашил как така ще се представя Негово Величество, който в този период е министър-председател. Съвсем друг манталитет показва Слави Бонев, който през този период е и кандидат за кмет, издигнат от Царската партия.
 

Наскоро Цар Симеон ІІ откри изложба със свои карикатури, които сам е събирал. Някои от тях не са особено ласкави, но всички са оригинални. На една се вижда как монархът си купува еднопосочен билет за Мадрид, мястото където е бил десетилетия в изгнание и където от известно време мечтаят да го изпратят определени политически кръгове в съвременна България.Днес Венета Козарева си спомня с известно недоумение за реакциите на русенци по повод Царската фигура, която все пак е отишла до крайдунавския град, но не е била пусната да дефилира.


"Навсякъде по света известните фигури са обект на хумор и се приема напълно нормално", разсъждава Венета Козарева.
Слави Бонев подсказва през 2011 година при откриването на Петото годишно време да се ползват дарените от Германия костюми на Принц и Принцеса Карнавал.

фотография: DarikNews.bg

Облечена в тези костюми двойка сключва брак, а всичко това привлича камерите на големите национални телевизии.
Слави Бонев си отиде от този свят, но той остава в спомените на хората, в самата същност на Карнавала в Габрово. Неговата фигура дефилира по улиците на столицата на хумора и сатирата по време на шествието през майските празници, а през останалото време се съхранява в изложбата "Да живее Карнавалът" в Дома на хумора и сатирата.

Самата Венета Козарева е първи научен изследовател на делото на Слави Бонев. В разсъжденията си за него тя внася много лични и човешки елементи.

"Как можеш да шаржираш един човек, който няма ярко изразени черти на физиономията си? Точно затова в Аалст са шаржирали усмивката на Слави Бонев. Чудесно е да запомниш един човек чрез неговата усмивка".

фотография: DarikNews.bg
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 198 аудио, 45 видео, 310 новини

Виж всички публикации на автора »

Слушай още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.