KulturaBg - logo

ЗА ДА ИЗРАБОТИШ МАРТЕНИЦА, ТРЯБВА ДА ИМАШ ВЪОБРАЖЕНИЕ

Торта от салфетки. Хурка, която изцяло е обвита с вълнени конци. Голяма кукла в народна носия. Това са част от най-оригиналните идеи, хрумнали на участниците в Националния конкурс за изработване на мартеница, който бе обявен от АЕК "Етър".
Днес в музея бе получен голям кашон, който е изпратен от децата, персонала и родителите на детска ясла от Бургас.

Все още има възможност да се включите, тъй като крайния срок е 25 февруари, четвъртък, 16:00 часа. На 1 март ще се обявят резултатите. Хора с въображение от различни краища на страната вече са изпратили изработени от тях творби от различна материя, но със задължителния бял и червен цвят.

Благовеста Божинова от екипа на АЕК "Етър" казва, че през последните години има голямо новаторство сред участниците.

"Затова сме определили три категории. Търсим традиционната мартеница, която да се приближава най-много до представите ни за автентичност. Други ще бъдат сложени в категорията за тематична колекция. Естествено не сме пропуснали и ще оценим най-оригиналната мартеница".

Благовеста Божинова разказва, че големите мартеници могат да се сложат в дома, вярва се, че носят здраве и щастие. Малките мартеници се носят от ляво или на лявата ръка, за да предпазят човек от злите сили.

"Смята се, че лявата страна на човек е по-слаба и по-податлива на негативното. Мартеницата предпазва човек от тях", припомня за старите вярвания на българите Благовеста Божинова.
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 217 аудио, 94 видео, 328 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още