KulturaBg - logo

НАПРАВИХА БЯЛА МАГИЯ НА ГАБРОВО - ЗА ПОВЕЧЕ МЛАДИ СЕМЕЙСТВА И ДЕЦА

Със сгледното си хоро габровци слагат началото на зимата. Тази традиция бе представена на празника на Габрово – Петковден, от Селския мол – „Забравени традиции, живи вкусове” и Регионален исторически музей-Габрово. Пред Дечковата къща бе пресъздадена една традиция, която в миналото има важно място за живота на местната общност.
 
Маргарита Стоянова от читалището в село Гарван, която е един от „двигателите” на Селския мол, ни връща към бита на габровци в миналото.
 
„В този край мъжете са били дюлгери и са ходили да работят на друго място. Жените, понеже е планина, са ходили на руманя – да жънат в Добруджа. На това място, близо да Часовниковата кула, се е правил традиционния женски пазар. На Петковден всички са се събирали и са люшвали хоро, както се прави на празник. Младите хора са се залавяли на хорото, а бъдещите свекърви и тъщи са използвали, за да сгледат на хората някоя хубава мома или някой напет ерген.
 
Първото зимно хоро не е характерно само за Габрово. След него започват седенките, на пролет стават сватбите, а на следващия Петковден вече са се появили рожбите.”
 
Марагрита Стоянова казва, че идеята за това хоро има своето символично значение.
 
„Ние правим това хоро като един вид бяла магия на Габрово. Каним габровци да люшнат това хоро, за да има повече млади семейства тук, да се родят повече деца. Знаем, че нашият край е един от най-сериозно пострадалите в демографско отношение. За жалост, виждате, че поне половината от присъстващите тук са възрастни хора. Но е радостно, че идват и все повече млади.”
 
Маргарита Стоянова отчита, че търсенето на екологична и чиста храна е мода сред младите, но смята, че увлечението е добро.
 
Чрез храната, чрез продуктите от село, ние привличаме и младите хора. Достатъчно е да дойдат и да се заловят на хорото. Да усетят, че „габровския шоколад” не е по-малко вкусен от сникърса, а печените круши са по-сладки от някой кейк, купен от голям магазин и пълен с консерванти.


 
Уредникът в Регионален исторически музей-Габрово Николета Маринова казва, че зимното хоро е един вид приветствие от страна на хората към настъпващия сезон. 
 
Регионален исторически музей-Габрово подкрепи идеята да се направи зимно хоро пред Дечкова къща. Институцията е убедена, че чрез прояви от по-масов характер идеята да се запазят българските традиции би добила популярност сред хора от различни възрасти. 
Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 264 аудио, 222 видео, 416 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още