19.07.2016г. | 13:47ч.
ПАНАИРЪТ НА ТРАДИЦИОННИТЕ ЗАНАЯТИ Е НАЙ-ГОЛЯМОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ПРЕД ЕКИПА НА ЕМО "ЕТЪР"

92 900 туристи са посетили Етнографски музей на открито „Етър” през първото полугодие на 2016-та. Това съобщиха от музея. По думите на Виолета Янева, ръководител отдел „Работа с публики”, най-много посетители са регистрирани в дните от 21 до 24 май.

„9053 са туристите, разгледали уникалните експозиции и занаятчийските работилници в музея през тези дни. По време на Великденските празници хора от цялата страна и от чужбина предпочетоха да прекарат няколко часа в Етнографския музей „Етър”. От 29 април до 2 май сме регистрирали 5389 посетители.

По време на честванията на Националния празник на България 3 март за първи път в музея се появиха туристи, носещи родния трибагреник. Това е период, през който отново е регистриран бум на посещения в ЕМО „Етър” - над 4 000 души, нещо което не е характерно за този период от годината.

Музеят традиционно привлича интереса на туристи от всеки континент. Тук не е екзотично да срещнеш група от Хонг Конг, чилийци, виетнамци или жители на Кения. 52-ма са били досега гостите от Тайван, а от Австралия – 59. Туристи от Дубай, Египет и Индонизея също са разгледали занаятчийските работилници, изложбите и прочутите водни съоръжения. Те, както и посетителите от всички европейски държави, са привлечени от характерната за ЕМО „Етър” възрожденска архитектура и атрактивните възстановки на стари обичаи, обреди и занятия от ежедневието на хората от отминалите епохи.

На Лазаровден хиляди успяха да видят как девойки в народна носия хвърлиха венците си от моста в реката, на Гергьовден  да се претеглят на кантар и да се залюлеят на люлка, на Еньовден – да наберат билки и да участват в традиционната надпревара за направата на Еньовски венец.

В ЕМО „Етър” през почивните дни посетителите могат да се запознаят с традиционни домашни занятия - плетене на Калоферска дантела, шиене с гайтан, плетене с царевична шума, предене, боядисване на вълна с естествени багрила.

В момента пред екипа на музея най-голямото предизвикателство е подготовката на Панаира на традиционните занаяти, който ще се проведе от 3 до 6 септември. Тази година майсторската надпревара е посветена на занаята Тъкане на колани „на кори”, в която ще участват осем майстори. Екипът на музея е подготвил и много атрактивна фолклорна програма, гвоздеят от която е изпълнението на трупата на Нешка Робева”.  

Слушай още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.