KulturaBg - logo

РУЖКА ЧАРАКЧИЕВА – ДУХ, ТАЛАНТ, ПРОНИКНОВЕНИЕ...И СТРЕМЕЖ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО

Тази книга престоява три години в столично издателство, без да види бял свят. Два благотворителни концерта – в Пловдив и София, и една благотворителна проява на ученици на клавирния педагог Весела Пенева осигуряват част от средствата за издаването й.
 
„Ружка Чаракчиева – дух, талант, проникновение” – така я нарича авторката Ирен Капеловска. Книгата е посветена на проф. Ружка Чаракчиева – родената в Габрово световно известна пианистка, обявена за „Почетен гражданин на Габрово” през 2006 година.
 
Книгата вече е представена в София, Пловдив и Бургас, а на 10 октомври това стана и в Регионален исторически музей – Габрово. Публика я прие много добре, а присъствието на самата проф. Чаракчиева предизвика емоционални реакции.
 
Представянето на книгата бе съпътствано от откриване на изложба, посветена на родовете Пенчеви и Чаракчиеви, от които произхожда проф. Ружка Чаракчиева. Тази изложба може да бъде видяна до края на октомври, но само на 10-ти публиката в РИМ – Габрово имаше шанса да проведе един истински емоционален разговор с г-жа Чаракчиева и с автора на книгата Ирен Капеловска.
 
Защо Ирен Капеловска е избрала три думи – дух, талант, проникновение, за да обобщи образа на Ружка Чаракчиева? На този въпрос тя отговори с прибавянето на още нещо, характерно за професор Чаракчиева – стремеж към съвършенство.
 
Ирен Капеловска е музикант. Преминала школата на проф. Чаракчиева, тя я опознава отвъд образователния процес и осъзнава, че нейната преподавателка пребивава отвъд разбираемите за повечето хора предели. Тя разбира музиката в нейната най-дълбока същност.
 
Зам.-кметът Нела Рачевиц поздрави проф. Чаракчиева и отчете нейното място не само в националното, но и в международното утвърждаване на Габрово.
Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 224 аудио, 150 видео, 357 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още