KulturaBg - logo

УПРАВЛЯВАЩИТЕ СЛАГАТ КРАЙ НА САГАТА С ТРОЛЕЙБУСИТЕ В ГАБРОВО, ПРЕДЛАГА СЕ НОВА ТРАНСПОРТНА СИСТЕМА

    КЛИМЕНТ КУНЕВ, ЗАМ.-КМЕТ НА ГАБРОВО (АУДИО ДАРИК РАДИО)    

Готови ли сме да се разделим с тролейбусите в Габрово? Необходимо ли е да се вкопчваме непременно в този вид транспорт, който според специалисти, ангажирани от Общината да направят анализ, е прекалено скъп? Не е ли по-добре да се търси адекватна алтернатива?

Тролейбусите и тролейбусните линии на Габрово, гордостта на столицата на хумора и сатирата от 80-те години, отиват в историята.

Поне такава е идеята, която ще се опита да реализира местната власт. Постепенно в историята отива и познатата ни система на тъй наречения обществен градски транспорт – стари автобуси, неугледни спирки, неспазвани разписания за движение.

Предложението е в течение на няколко години, може би пет, да бъде направена пълна промяна, среда която да стимулира използването на екологичните и нови превозни средства на обществения превозвач, велосипеден транспорт (с велосипедни алеи и места за паркиране на велосипеди, както и предоставяне на обществени велосипеди за нуждите на потребителите), нова организация на платеното паркиране, която включва и адекватни санкции за нарушителите.

Ако си представим идеите на управленския екип, след пет години би трябвало човек сам да предпочита да се движи с обществен транспорт, вместо да излезе с кола, за да отиде на работа.

Първата трудност, обаче, вероятно ще дойде от необходимостта да се убеди обществото, в това число и опозицията в местния парламент, че е по-добре да се сложи официално край на сагата с тролейбусите. Сблъсъкът се очаква още тази седмица в пленарна зала на Общинския съвет, където социалистите се готвят за отпор.

И нищо чудно алармата да бъде – тролейбусите и тролейбусната мрежа отиват за скрап, вместо да се мисли за модернизация и доизграждане на системите.

На това най-бързия отговор, който управляващите дават е, че един съвременен тролейбус струва колкото два нови автобуса с не по-лоша екологична характеристика. Модернизацията и поддръжката на системите буквално биха поглъщали средства, а тенденциите за поскъпване на тока не правят картината по-оптимистична.

Как администрацията ще убеждава опозицията и което е по-важно – обществеността? Идеите представиха пред журналисти зам.-кметът Климент Кунев и кметът Таня Христова.

Необходимостта от развитие на градския транспорт е заложена в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. Вече е готово прединвестиционното проучване на цялата система на транспорта – велосипеден, пешеходен, товарен, организиран пътнически и автомобилен.

Целта на проучването е Община Габрово да има готовност за кандидатстване по проект за интегриран градски транспорт.
„Ако не бяхме направили това проучване нямаше да можем да търсим европейско финансиране”, казва Климент Кунев.


Модернизация на масовият градски транспорт (общественият), създаване на велосипедни и пешеходни алеи, по-добра достъпност за пешеходци, намаляване на задръстванията и замърсяването на околната среда. Заложени са идеи за решаване на проблема с паркирането в град Габрово.

Общественият транспорт ще бъде управляван от специализирана система, която включва:

Място за позициониране на возилата.

Диспечерски център, който да управлява цялата система в реално време.

Система за информиране на пътниците, чрез която придвижването с  обществен транспорт ще бъде предвидимо.

Автогарата, заедно с наличния там паркинг, ще бъдат модернизирани и реновирани.

Пътниците ще бъдат таксувани електронно и ще могат да се прехвърлят от едно превозно средство на друго без да се налага да плащат няколко пъти.

Трафикът в Габрово ще бъде управляван, като светофарните уредби ще работят свързано по нов режим, който да позволява по-бързото движение.

Реконструкция на площада на гарата, реновиране на подлезите на ДХС и Автогара Габрово.

Конзолен джоб над река Янтра ще бъде изграден, за да се позиционира по нов начин автобусната спирка до Рачо Ковача. Там пътят от двулентов става еднолентов и идеята с тази мярка е да се намалят създаваните от това проблеми в движението.

Нови спирки с актуални табла за движението и отбивки за спиране на превозните средства.

Идеите за подобряване на паркирането в Габрово включват създаване на зона за краткотрайно платено паркиране, съобразена с нуждите на габровци, адекватни санкции, с които ще се провокират гражданите да ползват обществен транспорт.

Изграждане на велоалеи, развитие на велосипеден туризъм в Габрово, в това число наличие на обществени велосипеди, места за паркиране на велосипеди и безопасност на хората, ползващи велосипед.


          Три възможности предлагат специалистите за развитие на градския транспорт         

Първият предвижда обслужване с електробуси и малък брой автобуси и не включва развитие на тролейбусен транспорт. Той е екологичен, но много скъп, затова не е избран от администрацията.

Вторият - използване предимно на тролейбусен транспорт и малък брой автобуси. Според администрацията това също е скъп вариант, тъй като е необходимо влагането на много средства в подобряване и модернизация на цялата инфраструктура, в това число и закупуване на нови возила.

Избран е тъй наречения „Смесен вариант”, който включва обслужване, реализирано от автобуси и малък брой електробуси. Тролейбусите не са включени в него.

От местната власт са убедени, че този вариант е с добър екологичен ефект, тъй като автобусите, които ще се доставят се задвижват от сгъстен природен газ, който при изгаряне не отделя вредни компоненти във въздуха, а въглеродният двуокис се преобразува в кислород от растенията, чрез процеса на фотосинтеза.

Ще бъдат закупени 42 превозни средства, от които 2 броя автобуси на природен газ с дължина 18 метра, 9 броя автобуси с дължина 12 метра, също движени от природен газ и 12 броя електробуси с дължина 11-12 метра.
12 броя автобуси на природен газ с дължина до 10 метра и 7 броя с дължина до 8 метра ще дадат възможност да се предостави обществен транспорт на жителите на Петкова нива, Варовник и Шенини.

42 млн. лв. са парите, които са нужни за реализацията на цялата идея, чието изпълнение ще е поетапно, а началото се предвижда за 2016 година.
 
Сподели
DarikNews.bg
Автор: DarikNews.bg

Брой публикации: 17 аудио, 4 видео, 47 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още