KulturaBg - logo

АКО ЕДИН НАРОД Е РАЗКЪСВАН ОТ ПРОТИВОРЕЧИЯ, ТОЙ СТРАДА

Изложба на толерантността с фотографии, показващи ежедневието на хора от различни малцинствени обществени групи може да бъде видяна във фоайето на новия корпус в Националната априловска гимназия.


„Тази изложба е във връзка с отношението към различния. Способността на народа ни да приема това различие е показано тук. Българите имат усет за сближаване с различните”, коментира директорът на НАГ Снежана Рачевиц.


На фотографиите могат да се видят сватба във Факултета, курбан-байрам от село Горно Краище, молитва на мюсюлмани в джамия.
Според Снежана Рачевиц, учениците няма да се смутят от такива снимки.


„По-скоро сами трябва да си съставят мнение. Като цяло религията на исляма не проповядва крайности. Съвместното съществуване на етносите на Балканския полуостров е факт, вписано е в историята ни и ние трябва да го приемем от гледна точка на съществуването му, а не от гледна точка на взривяването му.

Който е имал възможност да контактува с хора от други етноси, винаги може да открие очарованието на срещата с различните култури. Един народ не бива да бъде разкъсван от противоречия, ако е така – той страда”, каза още директорът на НАГ.  

Сподели

Слушай още