KulturaBg - logo

Борис Генчев: „Етърските коледари успяха да предадат емоцията си на публиката“

Тазгодишните участници в „Училище за коледари“ пресъздадоха обичая коледуване в музей „Етър“ на 26 декември. Коледарските дружини бяха две – една от Габрово и една от Трявна, и в тях се включиха младежи на възраст до 18 години, които повече от месец разучаваха характерните песни и наричания. Коледуването в музея е последната част от обучението.

Борис Генчев е един от важните фактори за успешното провеждане на тазгодишното издание на инициативата на музей „Етър“ „Училище за коледари“. Борис бе част от екипа, който проведе обучението на габровските момчета и остана доволен от тяхната възстановка пред публика на 26 декември. Разговорът ни с него се провежда в мутафчийската работилница на музея.

 

„Доволен съм, защото смятам, че се получи много естествено. Имаше доза импровизация от тяхна страна, не всичко е заучено“, каза Борис Генчев, имайки предвид някои от репликите, които коледарите изричаха, без да са ги упражнявали по време на обучението.

„Емоцията, която изпитват е много зареждаща и те успяха да я предадат на публиката“, убеден е Борис Генчев, който преди години също бе коледар в музей „Етър“.

„В наши дни емоцията наистина е най-важна, а не толкова точното изпълнение на наричания и песни. Строгото придържане към тях е по-характерно в миналото, но с оглед на спецификата на отделните региони. Хората просто не са знаели на 300 км. от тях как се коледува.“

 

Борис Генчев смята, че не може да се говори за възраждане на интереса към фолклора, тъй като той никога не е изчезвал. Съхранението на миналото става през участие на хората в професионални и аматьорски формации, а също така – благодарение на медиите.

Самият Борис няма ясен спомен какво го е провокирало преди време да реши да стане коледар. Той по принцип има интерес към фолклора, част от който е и самото коледуване, но по време на обучението в „Училище за коледари“ не разпитва момчетата защо са решили да се включат.

 

За да се коледува, не са необходими специални певчески и танцови способности. В миналото всяко момче, за да стане мъж, коледува. Всеки от младежите в „Училище за коледари“ получи официален документ – Уверително, за успешно преминато обучение. През целия ден посетителите бяха посрещани с чаша греяно вино – инициатива на екипа на Възрожденската механа, която продължава до 30 декември.

 

 

На Игнажден коледарската дружина се събира в музей „Етър“

 

Коледуване в музей „Етър“ на 26 декември

Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 267 аудио, 228 видео, 421 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още