KulturaBg - logo

Всеки от нас има своите неуловими хоризонти

Тя е нарисувала едно кътче, което съществува само във вътрешния й свят. Красиво е, излъчва уют, макар да няма нищо общо с домашната атмосфера. И все пак тя е провокирана от място, което усеща като свой дом. Къщата, където живее нейната баба, е разположена на село. На картината, нарисувана от младата художничка Галина Динева, няма постройки. Има простор и ясни очертания. Могат да се различат силуетите на сътворени и от природата, и от човешката ръка…неща. Скали, ограда, земна повърхност и дори небе, което Галина Динева е лишила от характерния му цвят. Да, не можеш да наречеш небето от картината „Неуловими хоризонти“ синева. И хоризонтите й наистина са неуловими. Галина Динева спечели наградата на Община Габрово от участието си в изложба на художествена галерия „Христо Цокев“, посветена на празника на град Габрово. „Неуловими хоризонти“ на Галина Динева е забелязана сред творби на 27 автори, всеки от които има сериозно място в културните среди. Ето как от самата галерия описват избраните автори.

Стремежът и усилията на екипа на галерията да осъвремени съдържанието на изложбите доведе до участието на Галина Динева, Георги Минчев, Добрин Атанасов, Ива Съйкова, Ивета Велешка, Рая Златкова и Станимир Веселинов. Впечатление прави присъствието на повече скулптурни творби, в сравнение с предходни издания. Анелия Бояджиева, Пепа Минчева, Пепа Църова и Симеон Абанос. В традиционния за последните години творчески изказ са представени художници като Амалия Минчева, Благой Господинов, Десислав Пънчев, Димитър Касъров, Димитра Йонкова, Ема Вертерова, Иван Христов-Грога, Румен Трифонов, Светозар Колев -Питкин, Христо Йонков, Цветан Колев, Янко Янев. Развитие по отношение на цвета се забелязва при автори като Деян Боев и Евгени Недев. Живописта в експозицията е по-експресивна, пластичните решения са най-вече в траен материал, а в сюжетно отношение темите са разнообразни.“

Журналистът от новинарския сайт „Габрово нюз“ Христо Петров погледна в кътчето от света, нарисувано от Галина Динева и го позна. Христо позна своето кътче от света – Витата стена – скален масив, който се простира между Габрово и село Яворец. Галина обаче не е рисувала Витата стена, нито селото, в което баба й живее, и където тя е творила, е Поповци. Силата в творбата на Галина е, че всеки може да види в картината „Неуловими хоризонти“ своето обичано кътче от света.

Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 264 аудио, 222 видео, 415 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още