KulturaBg - logo

В ГОДИНА НА СВЕТЛИНАТА ПОКАЗВАТ ИЗЛОЖБАТА "РАЖДАНЕ НА СВЕТЛИНАТА"

За първи път пред габровска публика художникът Валентин Атанасов ще представи свои творби и авторска музика. Както платната, така и музикалното произведение са създадени преди години и досега търпеливо са чакали повод да бъдат показани.


Тази година поводът е налице – настоящата 2015 г. е обявена от ООН за Година на светлината и светлинните технологии, а изявата в Дома на хумора и сатирата се осъществява съвместно с габровския клон на Съюза на физиците в България.

Тематичната изложба „Раждане на Светлината“ включва 43 живописни платна. Те са част от цялостен цикъл творби, посветени на светлината – явление, без което животът на Земята не би бил възможен. Картините пленяват погледа с ярки, преливащи се багри и носят много настроение.

Създавани в продължение на години, творбите разкриват душевните пориви на художника и възприятията му за дарените блага на хората, с чиято даденост сме свикнали и често недооценяваме, но които имат решаваща роля в живота на всеки човек. Светлината е многолика и би било добре да ценим всичките й проявления – и в природата, и в душите на хората, и в човешките взаимоотношения.


За първи път габровци ще се докоснат и до друго любимо хоби на художника – музиката. На откриването на изложбата ще прозвучи симфоничното произведение „Раждане на Светлината“.

Музиката е дело на Валентин Атанасов, а аранжиментът и изпълнението са на габровския музикант Милен Василев. Тази пролет авторът дари композицията си на Габрово и посвети своя щедър жест на 155-годишнината от обявяването му за град. 

Откриването на изложбата е в 18.00 ч. на 19 ноември 2015 г. в зала 7 на Музея „Дом на хумора и сатирата“. Творбите ще останат на разположение на габровци и гости на града до края на годината.


Валентин Атанасов е роден през 1954 г. в село Летница, община Ловеч. Завършва  Художествената гимназия в София, а през 1982 г. се дипломира по специалност стенопис в Националната художествената академия „Николай Павлович”. 
Работи в областта на монументалното изкуство, живописта, графиката, дизайна, музиката и поезията. Има създадени над 100 декоративно-монументални творби и хиляди живописни платна, графики и рисунки, запазени знаци и приложни проекти.

Автор: Дарина Маринчевска, Музей „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово
РАЖДАНЕ НА СВЕТЛИНАТА
Валентин Атанасов и Милен Василев дариха на Габрово създаденото от тях Симфонично произведение за голям симфоничен оркестър „Раждане на Светлината“. 

Музиката е на Валентин Атанасов, аранжиментът и изпълнението са на Милен Василев. 


Тяхното желание е кметът Таня Христова да дари от името на жителите на града „Раждане на Светлината“ за химн на Инициативния Комитет за България по повод обявената от ООН 2015 г. за "Година на светлината и светлинните технологии".
Сподели

Слушай още