22.04.2015г. | 13:09ч.
ДИВ ЧЕСЪН, ХЛЯБ С КВАС И ПРОДУКТ ЗА ПРЪСКАНЕ НА ЗЕЛЕНЧУЦИ С "ПОРАЗИТЕЛЕН" ЕФЕКТ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ НА ЕКОБАЗАРА В ГАБРОВО

Хлябът е символ на положителните неща от живота ни. Само преди две поколения много хора в България си го приготвяха сами и това беше практика, а не изключение.

По-възрастните жени, които го приготвяха в нощви знаеха, че е необходимо да имаш положителна мисъл в ума си, докато замесваш и печеш своя хляб. Доста хора в зряла възраст биха си спомнили как бабите им са забранявали да говорят, за да не изпуснат някоя лоша дума и така да "развалят" хляба. 


Разбира се, първото нещо което човек може да види на Екобазара, който се провежда днес пред зала "Възраждане" в Габрово е хляб. Но не какъв да е, а замесен с квас. 

Това което правят от Хлебната къща в Габрово не е просто храна. Не малко хора вече са наясно, че техния хляб е произведение на кулинарното изкуство.

Близо до младежите от Хлебната къща жена продава Див чесън. Предлага го в два варианта - суров, току-що набран и сушен. 


"Аз ли как се казвам?", учудена от проявения към нея интерес възкликва тя. После уточнява - Райна Симеонова.
"Дивият чесън е природен продукт, който може да се използва и в прясно състояние - за таратор и салата, и в сушено - като подправка за яйца, картофи, ориз, агнешко месо. Расте в букови гори, има го край Соколския манастир, на Градище. Виждам вече, че дори големите вериги започнаха да го предлагат".


На друг щанд може да закупите глицеринови сапуни, произведени от доброволци на фондация "За социална промяна и включване". Неправителствената организация работи с доброволци, а в направата на глицериновите сапуни участват и децата и младежите в неравностойно положение. 

Екобазарът предлага мед и пчелни продукти, както и специален продукт за пръскане на растения.

Производителите му уверяват, че ако с този биопродукт се напръскат доматите, краставиците и другите домашно отглеждани растения ефектът е поразителен. При това нищо не застрашава здравословното състояние на този, който консумира такива зеленчуци.  


ИЗТОЧНИК: Dariknews.bg
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 212 аудио, 58 видео, 318 новини

Виж всички публикации на автора »

Слушай още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.