08.07.2015г. | 18:15ч.
ЕТЪРСКОТО УЧИЛИЩЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ МЯСТО ЗА ИЗЯВА НА ТВОРЦИ ОТ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ

Изкуството дава възможност на хората да творят, а творчеството се ражда от света около нас. Пластмасови лъжици, дървени летви, маркуч, ламарина, пън от дърво - ето с такива материали може да се създава изкуство. С едно условие. Творението да се появи на бял свят през сърцето, ума и ръцете на талантливи хора. Такива са студентите от катедра "Изобразително изкуство" на Софийския университет и учениците от гимназията по пластични изкуства в Казанлък.

20-те младежи могат да се видят в Етърското училище, което от 6 до 12 юли е арена на изявен творчески ентусиазъм. Произведенията на изкуството, които се създават там ще бъдат пренесени и инсталирани на поляната в АЕК "Етър". Те са едновременно модерни и вписващи се в духа на уникалния музей.

Не само защото се задвижват с вода и вятър, каквито съоръжения, само че стари, има в комплекса. Как става това? Би могъл да го обясни този, който знае как се появява и проявява изкуството. За повечето от нас остава да се наслаждаваме на творчеството на младите таланти, на които предстои да се отворят пред света и да го дарят със своите творчески рожби.
Тези, които те показват в АЕК "Етър",'са кинетични скулптури и инсталации задвижвани с вода.


Изявата се нарича "Кевис" и е част от образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства".

Добрин Атанасов от Център за неформално образование и културна дейност АЛОС, които в партньорство с АЕК "Етър" организират проявата, твърди че това е единствен по рода си в България форум. 

Проф. Орлин Дворянов, преподавател в катедра "Изобразително изкуство" на Софийския университет, който взема активно участие в инициативата "Кевис", видя възможност в АЕК "Етър" да се експериментира с модерното, като се запази духа на миналото. 

Директорът на АЕК "Етър" Светла Димитрова, оказва се, е оптимист, човек който може в един проблем да види възможност.
Проблемът е училището в кв. Етъра, затворено вече, което е дадено за стопанисване на музея. Светла Димитрова не видя неподдържаната сграда, запуснатия двор и градина, падналата мазилка.


Директорът на АЕК "Етър" видя солидната и красива постройка, терасираната поляна, вътрешността, която дава възможност да се създаде фондохранилище с експозиция. И не само това. Етърското училище би могло да стане място, където да идват и да творят културни дейци от цялата страна.

Всички тези идеи тя разкри при представянето на младежкия симпозиум "Кевис", в рамките на който 20-те младежи от столицата и Казанлък творят в Етърското училище, и ще покажат кинетичните си склуптури и арт инсталации на поляната в самия музей. 


Предаването е реализирано от радио Култура ON-AIR в изпълнение на проект "Габрово - град с минало, град с бъдеще" на Фондация "Граждански форум". Проектът се реализира с финансовата подкрепа на програма "Култура" -  2015 към Община Габрово.  
 
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 202 аудио, 46 видео, 310 новини

Виж всички публикации на автора »

Слушай още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.