10.08.2017г. | 08:00ч.
За Марияна Цвяткова казват, че „окото й не мигва, когато на мушката й застане див глиган”

За Марияна Цвяткова казват, че „окото й не мигва, когато на мушката й застане див глиган”. Най-известната ловджийка в Габровско и една от най-известните в Северна България започва ловните си занимания през 1982 година. Но не само по това време е нехарактерно жена да се занимава с лов. По думите на Марияна, днес положението е същото.

Първият отстрелян от нея дивеч е сърна. Днес вече тези животни са под защита, а Марияна Цвяткова  отдавна е насочила вниманието си към най-мъжкия лов – на диви прасета. 

„Свинският лов е тежък лов. Всеки излет в гората е цяла приказка. На ловците се случват толкова невероятни неща, че другите хора ги приемат като измислица и си мислят, че ловците „разтягат локуми". А всъщност всяко събитие си е цяла история. Съберат ли се двама ловци - не можеш да ги надприказваш, един разказва история, друг разказва история."

Марияна Цвяткова има своите истории в лова, които на много хора биха се сторили невероятни. Преди две години тя стои на поста си по време на лов. Гонката свършва, но се чува грухтене и останалите гоначи се връщат да проверят какво става. В този момент се вдига цяло стадо прасета, но едно, което е заблудено, се насочва право към Марияна.

„Виждам как се мърдат храстите, прасето излиза и хуква към мен. Изчаквам го да дойде близо, за да не стрелям в храстите, гръмвам и то пада на два метра от мен. Отивам да видя къде съм го ударила и не намирам рана. Казвам си: „Боже, това прасе от изстрела ли падна, от страх ли?". Когато дойдоха колегите - какво мислиш? То ударено в окото."

Веселите истории на Марияна Цвяткова не са една и две. Друго ударено от нея прасе било влачено от осем човека. Обявили, че тежи 250 кг., но в медийното пространство килограмите нарастват драстично и стигат до 300. В едно телевизионно предаване Иван Петков, тогава председател на съюза на ловците, я дава за пример, че е убила 90 кг. прасе.

„Веднага му се обадих и му казах, че е назад с информацията и че прасето вече е станало 300 кг., а той още стои на 90", смее се Марияна Цвяткова и добавя, че той като ловец знае колко тежи едно голямо диво прасе.

Слушай още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.