15.12.2016г. | 10:48ч.
ИГНАТ ГИШИН - ЕДНА СТАРА ИСТОРИЯ, КОЯТО СЕ ПОВТАРЯ С ВЕКОВЕ

Това е една стара история, която се повтаря с векове. Съдбата е променлива, а вероятно най-голямата мъдрост е да се научим да приемаме нейната изменчивост. 

Игнат Колев Гишин е едно непознато днес за повечето българи име. Но е личност, с достойно място в родната история. По пътя на този габровец са се събирали хора да го приветстват, когато се е завръщал в родния си град. Посещенията му са били събитие. И как иначе, това е един морски офицер, основател и създател на военната база Атия.

Защо името му потъва в годините и остава неизвестно за хората? Политическите промени, както често се случва, преобръщат неговия живот. Историята на Игнат Гишин е доказателство как една власт унищожава елита на страната, за да създаде свой, свързан с нейната идеология и каузи. А Игнат Гишин се оказва излишен за този елит, изживява живота си неелитно, но пък достойно.

И все пак, един морски офицер - образован и с добра практическа подготовка, трябва ли да изкарва хляба си като работник в металургията? 

Отговор може да си даде всеки, а историкът Иван Христов от Регионален исторически музей-Габрово е убеден, че проучването върху живота и делото на Игнат Гишин, което той вече започна, е начинание, на което си заслужава да посветиш своето време. За да намери тази голяма личност своето достойно място в българската история.  В предаването са използвани мотиви от песента "Моряшко сбогом", изпълнена от Емил Димитров през 1967 г.
Фотографиите са на РИМ-Габрово.
РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО
Автор: РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО

Брой публикации: 65 аудио, 9 видео, 129 новини

Виж всички публикации на автора »

Слушай още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.