KulturaBg - logo

Изкуството е като ревнива любовница – ако го изоставиш за кратко, то те изоставя за дълго

Годишна изложба на детските школи „Енкаустика” и „Приложни забавления” се открива на 14 декември, петък, от 17:00 часа в Изложбената зала на Регионален исторически музей – Габрово. „Коледни чудеса” е името, което са избрали организаторите на събитието.
 
„Показваме етюди на творци, които сега кандидатстват в Художествена академия или във Великотърновския университет. Представяме и традиционната енкаустика, но този път в доста камерен състав”, разказва Румен Трифонов, ръководител на детска школа „Енкаустика” докато подрежда своята част от изложбата.
 
Правят впечатление творби, изработени с молив. Бъдещите художници се представят с интересни картини – портрети на седящи женски и мъжки фигури.
 
В „Коледни чудеса” може да се види и дигитална живопис. Но Румен Трифонов е убеден, че преди да създават творби с компютърни програми, художниците трябва да овладеят работата с молив и четка.
 
Преподавателят е взискателен към своите ученици, показва портрет, правен на компютър, който според него е много далече от високото ниво. Убеден е, че на художничката, която се опитва да рисува по този начин, й предстои да овладее първо формата и цвета. Компютърът може да е само „ръкавицата” при създаването на творбата.
 
Румен Трифонов няма притеснения, че компютрите са влезли в изкуството. Ако човек е без талант да рисува, няма как чрез дигитални програми да стане добър художник, категоричен е той.
 
„Който смята, че може да седне на компютъра и с програми да създава картини, е далече от истината. Това не става без да си овладял пластичната анатомия и перспективата, изобщо всички неща, които са в основата на едно художествено образование. Ако творецът вярва, че става само с компютър, е обречен на неуспех.”
 
Един художник е като спортиста. Ако спре да рисува за известно време, трябват двойно повече усилия, за да навакса.
 
„Обичам да давам този пример – рисуването е като ревнива любовница. Ако го изоставиш за малко, то те изоставя за дълго”, шегува се Румен Трифонов.
 

В школата на Мариана Трифонова децата разгръщат творческия си потенциал 

 

Творци на възраст от 5 до 12 години се представят в изложбата „Коледни чудеса”. Те са възпитаници на Мариана Трифонова, ръководител на детска школа „Приложни забавления”.
 
Жанровото разнообразие при малките бъдещи художници също е голямо – живописни работи с пастел и акварел, колажи с цветна хартия. Новото тази година са колажите с цветен пясък, при които се залага основно на наученото за контраста.
 
„Вижте цветовете, защото едно от основните неща при децата е да се запознаят с цветознанието и да го прилагат в работите си”, насочва вниманието Мариана Трифонова, докато подрежда изложбата.
 
Споделя, че не ограничава своите възпитаници. Техниките, които им допадат, могат да бъдат прилагани без ограничения. Учи ги, че за творбите, изработени с пясък е необходимо да има първоначален проект. Децата правят скица и обсъждат с преподавателката си дали е възможно идеята им да се реализира. Обсъждат се и цветовете, тъй като в тази техника те са много важни – отделят фигурите в творбата.
 
Цветният пясък се прилага в различни арт-работилници, но там има готови шаблони. В школата на Мариана Трифонова тази техника е превърната в изкуство. Всеки от учениците й влага душата си, докато рисува.
 
Едно от забавленията в ателието е да се рисува върху стъкла. Това не е точно витраж, а олекотен и пригоден за работа с деца вариант, благодарение на който те израстват като художници.
Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 224 аудио, 150 видео, 357 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още