KulturaBg - logo

КАКВО ПОСТИГНА КУЛТУРА ON-AIR ДОСЕГА?

Какво постигна Култура ON-AIR досега? 

Пусна филмът 40 минути на телевизия БиБиСи, сниман в Габрово през 1983 година и забранен за излъчване у нас. 
Това стана възможно с активната работа на Татяна Цанкова, директор на ДХС, Галина Бонева и Петьо Йорданов - от екипа на ДХС.

Пусна филма "Забрава", посветен на големия индустриалец Пенчо Семов, в който се съдържат уникални кадри от 40-те години със самия Пенчо Семов, жена му и негови близки. Заснето е и погребението на Пенчо Семов. Един истински уникат за ценители, който все още щеше да бъде на ведиокасета и недостъпен за широката аудитория, ако не беше Красимира Чолакова, директор на РИМ.

Показвахме и първото научно изследване на делото на Слави Бонев, свръзано с Карнавала в Габрово. Това се случи заедно с автора - Венета Козарева.

Диригентът Иван Стойнов предостави на платформата изпълнения на Габровски камерен оркестър, които вече са качени в архива на Култура ON-AIR и звучат по онлайн-радиото. 

Когато говорим за онлайн-радио как да не кажем, че съвременното му звучене е постигнато благодарение на групи като Пантомайнд, разбира се новото откритие на българския рок СЕВИ, Мискините с тяхното специфично звучене и известен непукизъм. 

Платформата Култура ON-AIR наистина спечели местната общност, иначе едва ли би изглеждала толкова актуална като съдържание. Просто за нея работят, по един или друг начин, много хора. Култура ON-AIR е доброволчество в действие.

От тук нататък КАКВО?

Влизаме в архивите на Регионална библиотека Априлов-Палаузов, Държавен архив - Габрово, АЕК "Етър", Регионален исторически музей, ДХС, за да извадим от там съкровищата на нашата култура и история. И да ги покажем на света.
Двата театъра - драматичен и куклен също продължават сътрудничеството, популяризирайки постановките си чрез Култура ON-AIR.

Намерихме и приятел, който снима концертите на Габровски камерен оркестър със своя камера. В следващите месеци ще може да се насладите на виртуозни изпълнения, а тези които досега са не са ги включвали в програмата си ще направят бързо промяна. 

Девизът на Култура ON AIR e - Да се докоснеш до Габрово от всяко кътче на света. 
Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 257 аудио, 215 видео, 406 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още