KulturaBg - logo

КУЛТУРА ON-AIR ПРЕДСТАВЯ КМЕТОВЕТЕ НА ГАБРОВО ДО 1944 г. (ВИЖТЕ ДНЕВЕН РЕД ОТ ЗАСЕДАНИЕ НА МЕСТНИЯ ПАРЛАМЕНТ ОТ 1933 г.)


Провеждане на избори за градски и окръжен управителен съвет с бобени и царевични зърна и назначаване на кмета на Габрово, независимо от решението на гласоподавателите.

Това е реалността. Но не днес, когато вече говорим за електронно гласуване. Това е реалността в първите години след Освобождението на България от Турско робство. За първите габровски градоначалници в периода след Освобождението до 1944г. любопитни факти разкрива Стефка Вуцова – фондохранител в Регионален Исторически музей – Габрово.


През 1860г. Габрово е признат за град. През 1878г. се създава Габровска околия и се учредява Габровско околийско управление.

Околийският управител, съвместяващ и длъжността началник на полицията, назначава кмета.

В ранните години след Освобождението няма условие за мандатност и управлението на един кмет трае около 2 години.


От 1882г до 1928г. Габровската градска община се помещава в Дечковата къща.


Дневен ред на заседание.


Габровските кметове. По време на управлението на Цончо Пенчев се вземат важни решения за подобряване състоянието на габровските училища. Работи се усилено и по градоустройствения план на града.

По времето на Стефан Манафов се предприемат редица решения за по-нататъшното благоустройство на Габрово : направа на модерна канализация, постройка на градската баня, построяване на ел. инсталация за осветлението на града и др.
По времето на кмета Еким Топузанов е доизкарана и открита сградата на читалище „Априлов – Палаузов“.

Градоначалникът, оставил трайна следа в благоустройството на Габрово, кмет в продължение на 6 мандата, е Илия Кожухаров.
 

През 1923г. е основан воден синдикат „Грамадата“. Три години по-късно централата е осветена и пусната в действие.



През 1935г. започва изграждането на мост „Игото“ на мястото на стария Конашки мост.


Снимката на аудио-плейъра, и снимките на изграждането на обекти в Габрово са на Регионален исторически музей.
Снимките на кметовете към материала са на Община Габрово 


Предаване, реализирано от Kultura ON-AIR в изпълнение на проект "Габрово - град с минало, град с бъдеще" на Фондация "Граждански форум". Проектът се реализира с финансовата подкрепа на програма "Култура" -  2015 към Община Габрово.  
 
Сподели
РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО
Партньор: РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО

Брой публикации: 65 аудио, 9 видео, 129 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още