KulturaBg - logo

МИРОСЛАВ ЖИВКОВ СЪЗДАВА АРТ-РЕЗИДЕНЦИЯ В СЕЛО БАЛАНИ

Един 25-годишен младеж твори в арт-среда, която сам създава постепенно. С усет към оригиналността, с някаква опростена изтънченост, бликаща от самата му същност. Мирослав Живков избира габровското село Балани, за да реализира своята арт-мечта.
 
Като всяко важно нещо мечтата му има същност, а като всяка същност – име. Името на арт-мечтата на Мирослав Живков е „NoPoint” („Няма смисъл”).

NoPoint Art residency with printing studio

  Проект на арт-мечтата на Мирослав 

„Много хора казват, че няма смисъл да живееш на село, на места, където почти нищо не се случва. Аз пък намирам смисъл и смятам, че точно тези места крият в себе си голям потенциал и искам да развия идеята си точно там.”
 
Става въпрос за една къща, към която има плевня. Мирослав разказва какво ще се случва в тях.
 
„Идеята ми дойде когато бях в Германия на обмен, изпратен като студент от Художествена академия. Представих си, че ще е много хубаво да има място, в което пътуващи артисти не само да отсядат, но и да имат ателие, оборудвано с всичко нужно, за да могат да работят и творят.
 
Тогава дори не знаех, че съществуват арт-резиденции. Споделих идеята си с моя професор по графика в Германия. Той повярва в нея и ми даде две графични преси. След завръщането си започнах да търся подходящо място, за да ги поставя и да започна да работя”.
 
Процесът се оказва доста по-дълъг от това, което младежът си представя. Смята, че е късметлия, тъй като успява да намери къщата в село Балани. Сигурен е, че това е мястото още когато го вижда.
 
Вече две години Мирослав сам обновява къщата, която постепенно се превръща във важна част от неговата мечта. Предстои по-сериозен ремонт, за който са необходими повече средства. Мирослав Живков представя идеята си за създаване на арт-резиденция в сайта indiegogo.com. Там събира привърженици, които биха решили да подкрепят инициативата. Платформата е за групово финансиране, където някой представя идеята си, а посетителите решават дали ще я финансират.
 
В същото време в галерия в София през септември бе представена изложба на Мирослав Живков, чиято цел също е да се финансира реализацията на идеята „NoPoint” – Art Residency with Printing Studio.
 
Мирослав е художник. Изложбата включва негови творби, създадени в период от една година – рисунки с туш; четки; калиграфи, творби, изпълнени с техниката ситопечат.
 
През октомври предстои изложбата да бъде показана и пред публиката в Габрово.
 



Мирослав Живков разказва още детайли, свързани с идеята му за арт-резиденция. Смята, че един път в годината ще бъде организирано едно голямо събитие, в което ще могат да се включат творци от цял свят. За участие в този фестивал ще се кандидатства, а през останалата част от годината ще бъдат канени други творци, които да изразят себе си, чрез собственото си изкуство. Резиденцията ще бъде отворена за посещение на широката публика, която да се запознае с постиженията на творците от арт-резиденцията. 
Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 264 аудио, 222 видео, 415 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още