KulturaBg - logo

Музеят и майсторите: Китай през очите на Мартин Тинчев – най-младия майстор в музей „Етър”

В продължение на 55 години музей „Етър” и майсторите, които работят в него, заедно съхраняват българско материално и нематериално културно наследство. В първите години след 1989-та се предприема промяна – някои от назначените на щат майстори стават наематели на работилниците си. Други остават на заплата към музея, който изпълнява ролята си да опазва занаяти в риск от изчезване, чиято продукция не е атрактивна за широко потребление. Музей „Етър”, като институция с широки международни контакти, се стреми да осигури възможности на своите майстори да представят продукцията си и да демонстрират занаят извън пределите на България. През последните пет години изделия на етърски майстори са показвани в Румъния, Франция, Португалия, Полша, Ирландия, Китай. За да изпълни ролята си в съхраняването и представянето на българските занаяти, музеят успява да увеличи броя на посетителите. Над 200 000 души годишно преминават през „Етър”-а, като през 2019-та се очаква да бъде поставен рекорд от последното десетилетие.
 
Ненавършил още 30 години, Мартин Тинчев е най-младия майстор в музей „Етър”. Съвсем наскоро той поема занаята в свои ръце, като се явява на конкурс за Куюмджийската работилница и успява да го спечели, въпреки че е конкуренция на стар и известен майстор, който е негов баща.
 

Майстор Тинчо, предал занаята в ръцете му, е съвсем естествено да изпита удовлетворение, че собствения му син се показва по-достоен да продължи да практикува в работилницата, чиито месечен наем, определен от Общинския съвет в Габрово, е 192 лева с ДДС. Сумата е намалена от предходния период, което е допълнителен стимул за младежа да развива занаята.
 
Директорът на музей „Етър” проф. д-р Светла Димитрова нито за миг не се колебае да представи Мартин Тинчев на китайския културен аташе и да го препоръча горещо за участие в съвместни инициативи. Това става при посещение на дипломата в Габрово.
 
Резултатите не закъсняват. През 2019 година майстор Мартин Тинчев и Калоян Минчев, син на дърворезбаря в „Етър”-а Цветомир Минчев, пътуват до Китай, където различни държави показват своето национално културно наследство. Проф. д-р Светла Димитрова договаря разноските по пътуването и пребиваването да са за сметка на приемащата страна. В продължение на седмица занаятчията представя по един достоен начин традициите на българското куюмджийство. Добрите продажби и липсата на разходи са отличен стимул за един амбициозен млад човек, решил да продължи родовата традиция. И един ден да стане по-известен дори от баща си?
 

Поканата е по линия на Мрежата от творчески градове към ЮНЕСКО, част от която е Габрово, благодарение на музей „Етър”.
 
Мартин Тинчев определя организацията на събитието като много добра. Той се представя с изделия, изработвани с техниката филигран. Работи се ръчно, с много висока проба сребро. При филигран нещата са в главата на майстора, може да се създаде всичко, стига човек да притежава необходимия талант.
 
„Занаятът съм го научил от баща си Тинчо. Той се занимава с куюмджийство вече 50 години и е един от най-старите майстори. В наше време технологиите, с които той се учи като млад занаятчия не се използват, въпреки че са интересни”, разказва Мартин Тинчев.
 
Филигран е позната в Китай техника, а Мартин повишава своя професионален капацитет при контактите си там.
 
„Успях да видя и науча доста неща, които да ползвам занапред. Когато имаш базови знания, можеш по-лесно да се ориентираш и да си вземеш нещо от занаята. Това е обогатяване на опита. Занаятът е като живота – постоянно се развиваш, няма как да познаваш всичко. В Китай имат улички, на които демонстрират. Всеки може да види как от едно парче метал се изработва прекрасно изделие.”
 
Дълбока, богата и силна култура, която е отворена към света – така изглежда Китай през очите на най-младия майстор в музей „Етър” Мартин Тинчев. Той се надява да е оставил добро впечатление за родната си страна България, която също има дълга история в занаятчийството.
 
Мартин Тинчев споделя, че би желал да покаже уменията си и на други места по света, макар да признава, че все още има малък опит. Той отдава необходимото уважение към  работата на други занаятчии с дългогодишна практика и смята, че с времето ще надгражда собствените си постижения.
 
Най-младият майстор Мартин Тинчев смята, че останалите занаятчии на чаршията в музей „Етър” са негово семейство. Готов е да продължи да спазва традицията – да се вслушва в това, което му казват по-опитните.
 
„При майсторите е така. Така трябва и така е редно. Трябва да си помагаме, като едно семейство”, смята Мартин Тинчев.
Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 264 аудио, 222 видео, 415 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още