23.04.2016г. | 16:15ч.
НАД ХИЛЯДА ПОСЕТИТЕЛИ ВИДЯХА ЛАЗАРКИТЕ НА ЕМО "ЕТЪР"

Единадесет момичета днес получиха „Уверително", че са участвали в обичая Лазаруване в ЕМО „Етър" и според българската народна традиция те вече са моми.

Пред погледите на над хиляда посетители, девойките представиха лазарски песни и танци.
Особено очарована от видяното е малката Ния. Момиченцето още няма две години, но е пристигнала с родителите си в ЕМО „Етър" облечена в народна носия.

Майка й Деница вече е решила, че когато достигне подходяща възраст ще я запише в училището за лазарки, което се организира от музея. Ния сияе в народната си носия, докато слуша думите на своята майка. Тя осъзнава, че се случва нещо по-различно, тъй като усеща реакциите на околните. Майката й вярва, че така детето ще се научи да обича и зачита българските традиции.


Кристина е малко по-голяма и също е дошла в ЕМО „Етър" облечена в народна носия. Бащата Венцислав разказва, че съседка на семейството предизвикала интереса на детето към българските обичаи със своите разкази.

„Тя ни каза, че за Лазаровден е приготвила подарък и ни даде носията. Малката я облече, много се хареса и решихме да дойдем на празника".

На Лазаровден Олга Милчелиева от София избра ЕМО „Етър", за да срещне лазарки:

„Днес е Лазаровден. Един много хубав празник, на който е за добро да срещнеш лазарки. От дете не бях идвала на Етъра и решихме през почивните дни да го направим. За жалост аз лично никога не съм обличала носия на лазарка", казва тя.


Момичета от Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий" в ямболското село Зимница са дошли да видят как се пресъздава лазаруването в ЕМО „Етър". Познават добре обичая, тъй като са участвали в негова възстановка. 
Лазарките в ЕМО „Етър" им харесват, а традицията е предадена много автентично, смята те.

Лазарките, които получиха „Уверително" за моми поднесоха цветя пред паметника на Лазар Донков, създател на ЕМО „Етър".


На 23 април в музея започна кампания за набиране на средства, с които да се закупят характерни за Балкана билки. Те ще бъдат засадени на територията на ЕМО "Етър" и когато дарител дойде на Еньовден ще може да си наберат от тях.
 
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 212 аудио, 58 видео, 318 новини

Виж всички публикации на автора »

Слушай още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.