KulturaBg - logo

ПИЯН РАБОТНИК ДАВА ПОВОД НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ ДА ЗАПОЧНЕ ПРЕСЛЕДВАНЕ СРЕЩУ ВЛАДИМИ ЯВАШЕВ, БАЩАТА НА КРИСТО

Инж. Владимир Явашев – бащата на световноизвестния модернист Кристо, работи като ръководител на апретурно-бояджийския цех на първата памукотекстилна фабрика в Габрово „Принц Кирил”. Химик по образование, той има собствено предприятие, което по-късно е използвано като сграда на бившето вече Седмо основно училище „Никола Войновски”.

Владимир Явашев завършва образованието си във Виена. Фабриката му произвежда химикали за текстилната промишленост, които продава в цялата страна, а не само на „Принц Кирил”. Смятан е за изобретател на специално масло, което се използва за подобряване качествата на произвежданите платове. Платовете изискват специфично омасляване, за да имат търговски вид. Дори днес, когато се вземе току-що изработен плат той мирише на масло.

Предприятието на инж. Владимир Явашев се нарича „Химия и индустрия” и е национализирано при промените в България след Втората световна война. Тогава Владимир Явашев се премества да работи само във фабрика „Принц Кирил”, която вече е преименувана.


Тъй като се води бивш индустриалец, през 1948 година е обвинен, че саботира производството на около 20 000 метра плат. Всъщност, един пиян работник не спазва технологичния процес и този плат е изгорен с химикалите, които се използват в бояджийната на предприятието.

През този период Държавна сигурност третира такива инциденти като саботаж, затова Явашев е обвинен и лежи в затвора. След този период инженерът напуска окончателно Габрово със семейството си и работи в пловдивския памукотекстилен комбинат „Марица”. Владимир Явашев е един от малкото български специалисти от 50-те и 60-те години на ХХ век. Занимава се и с научна дейност, като издава учебници. В Габрово обаче не се завръща повече.
 

Публикацията се базира на информация, дадена от Иван Постомпиров, главен уредник на Регионален исторически музей – Габрово.

Фотография на „Химия и индустрия”. Сградата е надстроена и в нея дълго време се помещава Седмо основно училище „Никола Войновски”. Фотографията е от книгата на Стефан Арменски, посветена на фамилията Явашеви.

Фотография на инж. Владимир Явашев, публикувана в книгата МЕЖДУ ДВА ВЕКА, ЗАРАЖДАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ПАМУКОТЕКСТИЛНАТА ИНДУСТРИЯ В ГАБРОВО 1912 - 2012 г., автори Катя Гечева и Иван Постомпиров
Сподели
РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО
Автор: РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО

Брой публикации: 65 аудио, 9 видео, 129 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още