KulturaBg - logo

ПРАЗНИК НА ЩИРНИКА

„Празник на щирника” се проведе за шеста поредна година в Регионален исторически музей – Габрово. През 2019-та това събитие отново предизвика изключителен интерес от страна на жители и гости на столицата на хумора и сатирата, много от които участници в Карнавала. Празникът на щирника има състезателен характер, но самото включване на кулинари в него е забавен начин да прекараш времето. Представят се ястия, приготвени с много зеленина, жури определя победителите в отделните категории. Посетителите могат да опитат от вкусните домашни ястия, което провокира интерес към Празника.
 

ФОТОАЛБУМ ОТ СЪБИТИЕТО 


Румяна Николова от село Донино и готви, и пее, грижи се за домашните си животни, познава гъбите. Води, както биха го определили някои днес – води един екологичен начин на живот. Всъщност, май повечето участници в Празника на щирника правят точно това. Румяна Николова представя ястията си, дори не си и помисля да премълчи някоя подправка.
 
„Представяме се с домашно точен щирник. Вижте колко е апетитен. А това е „Агнешка дбор сърма”. Има пет вида подправки, гъби. Дано я харесат хората. Има зелен лук, девесил, тароз, магданоз, джоджен, калоферче. Дробинето е от съвсем младо агне, ситно нарязано е. Гъбите са характерни за региона ни. Сложила съм чучулетки.
 
Жана Умникова е от село Яворец и определено е колоритна.
 
„За първи път участваме, бихме желали да спечелим. Приготвили сме „Зелена баница”, питка, „Копривник”. „Бял мъж” – направи го един човек, който е родов от Северозападна България. Маковият ни сладкиш е много вкусен. Имаме „Мраморен кекс”, типични за Габровско орехчета.”
 
Жана Умникова не е готвила, но добре представя ястията на останалите. Тя е шофьор на групата. Управлява автомобил от началото на 70-те години на ХХ век и казва, че без кола не може.
 
Каква е тайната на приготвения на ястието „Копривник”? Копривата, разбира се. Тя се попарва, пържи се с лук и ориз. Правят се две питки, между които се слага сместа и се пече. „Копривник”-ът, с който се представя село Яворец е сготвен от Дафина Йонкова, председател на читалището в населеното място.
 
Гатьо Гатев за втори път успява да се представи с ястие, приготвено от съпругата му и да вземе награда на свое име. Както и Жана Умникова от Яворец, макар да не готви за празника, той е отличен презентатор. Това не предизвиква конфликт в семейството. Всъщност Гатьо е актьор, вече пенсиониран, който през годините на социализма е водил хумористично предаване по радио Габрово. Всеки петък е давал добро настроение на слушателите си, а днес продължава да посреща изпитанията на живота с шега. На въпроса – „Кой е приготвил ястията, с които се представя на „Празника на щирника?”, отговаря: „Жена ми, как кой?
 
Гатьо знае рецептата. След пенсионирането си открива в себе си способен кулинар. Корите, с които е приготвила щирника жена му, са купени. Той се шегува, че не са точени, защото имали една точилка, но съпругата я счупила при спорт между двамата. Разбира се, това е просто хумор, с който двамата посрещат всеки ден от живота си.
 
„Празник на щирника” през 2019 година се организира от Регионален исторически музей – Габрово, НЧ „Христо Ботев 1929” село Донино и НЧ „Васил Левски 1922“ с. Яворец.
Сподели
РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО
Автор: РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО

Брой публикации: 65 аудио, 9 видео, 129 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още