KulturaBg - logo

ПРЕДИ 100 ГОДИНИ В ГАБРОВО СА ИЗДАВАЛИ КАСОВИ БЕЛЕЖКИ ОТ АМЕРИКАНСКИ КАСОВ АПАРАТ

Повечето вещи в миналото са имали стойност, били са ценени и ползвани дълго време от своите собственици. Можем ли да си представим днес, че един касов апарат е предмет, достоен за показване в музей? А когато става въпрос за издаване на касови бележки, дали ни минава през ум, че това не е приумица на съвременните данъчни служби, а изпитано с времето наследство от миналото?


Касовият апарат е бил и сметачна машина, която през първите десетилетия на ХХ век е с внушителни за днешните представи размери и представителен дизайн.

„Екипът на Регионален исторически музей – Габрово определи за културна ценност на месец юли 2016 г. един истински уникат, свързан с търговското минало на града ни - сметачна машина NATIONAL, разказа Иван Христов, уредник „Нова и най-нова история” към РИМ – Габрово.

Сметачната машина е произведена през 1911 г. в САЩ и е внесена в България от фирмата „П. Шишковь и Сие“, гр. София, генерален представител на американската компания National Cash Register Co Ltd. Английските надписи върху сметачната машина са подменени с български.

Към 1911 г., американската компания има около 6 хил. служители и е продала 1 милион сметачни машини по целия свят. Една от тях, почти 100 години по-късно, е избраната за културна ценност на месец юли.
Сметачната машина е метална, с дървено чекмедже. Марката е изписана отпред на чекмеджето и на обратната страна върху металния корпус. На лицевата страна има 5 лостчета за пресмятане.

Принадлежала на известната габровската фамилия Гунчеви. Сметачната машина е предадена на Историческия музей през есента на 1988 г. от Мариана Генчева Коева. Нейният баща Генчо Гунчев (1896-1963 г.) е син на Иван х. Гунчев (търговец на дребни стоки). В края на 20-те години фамилията строи къща на централната улица „Радецка“. На същото място, в по-ранно време се намира родната къща на воеводата от Априлското въстание Цанко Дюстабанов.

Генчо Гунчев завършва прогимназия в Габрово, след което учи в търговско училище в Залцбург, Австрия. След завръщането си, работи във фирмата на баща си. Участва в Първата световна война като преводач от немски език, за което след края й получава възпоменателен медал от Негово величество цар Фердинанд.
 
Заедно с брат си Стефан поддържат манифактурен магазин, носещ името на бащата „Иван  х. Гунчев“. Той се намира също на централната улица „Радецка. По сведения на Мариана Генчева, сметачната машина е използвана именно в него, в периода между 1918-1946 г.

Към днешна дата касата е в изключително добро състояние. През 2015 вътрешната част е почистена, а металния корпус претърпява реставрация в ателието за „Реставрация и консервация“ на Регионален исторически музей – Габрово.
Сподели
РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО
Партньор: РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО

Брой публикации: 65 аудио, 9 видео, 129 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още