06.05.2015г. | 20:17ч.
САМОТНИЯ ПРОТЕСТ НА МАРИЯ

В 13:00 часа днес на площад "Възраждане" в Габрово Мария се оказа сама. На собствения си протест. Дни преди това младата жена обяви, че призовава всички бъдещи и настоящи майки, цялата общественост да подкрепят искане за сурово наказание срещу акушерката пребила бебето Никол. Още няколко акцента, за които Дарик нюз писа, има в искането, зад което застава Мария.


Мария Илиева е дипломирана акушерка, но не практикува в момента. Решението си да призове хората към протест е взела след като гледала кадрите, разпространени в интернет, от които се виждат действията на акушерката.

Мария определя отношението към бебенцето като "зверско". На тезата, че самата акушерка е жертва на една система, която е безпощадна, тя отговаря:

"Щях да я защитя, да организирам действия в нейна полза, ако беше се хвърлила от някой етаж. Ако беше изстрадала по друг начин ситуацията. Тогава щях да я защитя. Но в случая жертва е бебето Никол".

Според Мария Илиева много хора се страхуват да застанат с лицата си в защита на една кауза. Така тя си обяснява липсата на ясна подкрепа от страна на обществеността. Останалите смятат, че нищо не зависи от тях, убедена е Мария.

Младата жена е говорила със своя приятелка, която била убедена, че трябва да се оставят органите да приложат закона. Но Мария не вярва, че това ще се случи.

Във фейсбук вървят кампании за подкрепа на петицията, в която се настоява бебетата да не бъдат отделяни от майките си и да се даде максимална присъда на акушерката, посегнала с толкова драстична физическа сила върху беззащитното бебе.

"Имахме запитвания от чужденци защо петицията не е за смъртна присъда. Отговорът е, че на това ще получим само подигравка", коментира Мария Илиева. Тя не дава да се разбере дали знае, че в България такова наказание не може да бъде наложено. Само казва с категоричен тон, че акушерката заслужава смъртно наказание.

"Смятам, че й отвръщам както заслужава", отговаря Мария на въпроса дали не е прекалено жестока в преценката си.

И тъй като е сама на собствения си протест тя решава да обиколи детски площадки и да разкаже на майките с деца за инициативата си. Среща опитни жени, очевидно много по-опитни от нея. Те не са готови на крайности.


Една от тях, която споделя, че е от София, пази отлични впечатления от собственото си раждане и от екипите на болницата, където това е станало. Категорична е, че нито й е искано да плаща допълнително, нито сама е предлагала да дава пари за услуги. По-скоро се придържа към схващането, че акушерката е жертва на системата.

Протестът на Мария продължава в социалните мрежи, където е организирала група "Да раздадем справедливост". Няма намерение да омекоти името и не дава вид, че се притеснява от това да раздава справедливост.

Търси провокацията, с която смята да привлече повече хора към каузата, която се е заела да защити. А факта, че се е оказала сама на площад "Възраждане" в Габрово, очевидно не е в състояние да я разколебае.

Пълното интервю с Мария Илиева слушайте по Дарик радио на 7 май, четвъртък, след 15:30 часа.
DarikNews.bg
Автор: DarikNews.bg

Брой публикации: 17 аудио, 4 видео, 47 новини

Виж всички публикации на автора »

Слушай още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.