07.05.2016г. | 09:41ч.
СИРЕНЕТО СЕ ПРАВИ С ЧАЛЪМ, ХЛЯБЪТ СЕ ЗАМЕСВА С ЛЮБОВ

   В ЕМО „Етър” малката Мира от Варна разбра, че маслото не се прави в магазина   
 
На Гергьовден в ЕМО „Етър” малката Мира от Варна разбра, че маслото не се прави в магазина. Момиченцето се научи как този вкусен хранителен продукт е бил приготвян в старите български фамилии. Семейството не детето е на екскурзия в Трявна, майката се е запознала с програмата на музея за празника Гергьовден и са взели решение да дойдат до тук.
Във възстановената преди години в ЕМО „Етър” мандра Николина Лазарова вече показва как се приготвят сирене, масло и кисело мляко.


„Истински са”, възкликва Ружа Илиева, която с всяка хапка се пренася назад в годините.
„Преди повече от две десетилетия съм яла за последно такива продукти. Мъжът ми е от село Горна Росица и там ги приготвяха. Имаше дори буталка (съд, в който се слага млякото, за да се бие и да стане на масло - б. р.).

От Николина Лазарова посетителите на мандрата в ЕМО „Етър” научиха, че в миналото на Гергьовден задължително се е правело прясно сирене, което се е смятало за лековито. Парченца от него се запазвали през цялата година и се давали, ако човек заболее. 


Последната такава мандра в Габровско е съществувала до средата на 70-те години на миналия век и се е намирала на Узана в местността Карамандра. Повечето хора са забравили днес, че основните млечни продукти в миналото са били правени от овче мляко.

   Леля Райна: „Ако е сърдит човек, всичко горчи, ако е с усмивка, всичко е сладко”   
 
Питка се меси с добро настроение и усмивка. Леля Райна Генчева го казва, докато чака да стане готово за пещта второто замесено от нея тесто за гергьовски хляб. Поставено в единия край на нощвите, покрито с месали то привлича гостите на Самарджийска.къща в ЕМО „Етър”.


Тук се спазват традициите, особено свързаните с габровския хумор, затова на въпрос защо съвременните жени не месят хляб леля Райна отговаря:

„Защото имат маникюри, ще си ги счупят”. След което допълва, че вероятно на хората днес им се струва трудно да направят питка.
„А е толкова лесно. Солчица, маица, захарчица, брашънце, водичка и хлябът е готов. Месиш, втасва, разнемаш, пак втасва и печеш в пещта”, споделя с всеки от посетителите на ЕМО „Етър” рецептата си баба Райна.

Тя не пропуска да каже, че е много важно с какво настроение се започва тази работа. „Ако е сърдит човек, всичко горчи. Ако е с усмивка, всичко е сладко. Продуктите оказват влияние, но най-важното е да предадеш добро настроение”.


Температурата в помещението е около 22 градуса. 15-20 мин. след като се забърка маята е готова за измесване на тестото, което след това втасва около половин час. Разнема се, отново втасва около 20 мин. и се пече поне 30 мин.


Леля Райна черпи поредните си посетители с хляб: „Месете, най-важното е радост да има, че лошата енергия се отразява”, казва тя с усмивка и поставя в пещта втория си гергьовски хляб. 

ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 198 аудио, 44 видео, 309 новини

Виж всички публикации на автора »

Слушай още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.