KulturaBg - logo

С ИЗЛОЖБАТА „ПЕЧАТАН ГОБЛЕН" ВАЛЕНТИН АТАНАСОВ НАПРАВИ ЕЛИТАРНОТО СИ ИЗКУСТВО ДОСТЪПНО ЗА ШИРОКАТА ПУБЛИКА

Изложба „Печатан гоблен" бе открита в галерия „Христо Цокев" в Габрово. Творчеството на автора Валентин Атанасов е по-скоро елитарно, но представените в тази изложба творби са за по-широката публика. Той ги определя като  изкуство, всяка от тях със свой смисъл и живот.

Валентин Атанасов не е правил изложба от две години. При на „Печатан гоблен“ той каза пред над петдесетте си гости, че рядко показва творбите си.

„Тази изложба съдържа деветдесет творби. Те са с по-човешко звучене и дават възможност да покажа по-голяма част от моето творчество – различните техники, които съм работил“, представи изложбата Валентин Атанасов.

Гоблените, които авторът включва, са предназначени да украсяват жилища. Той създава и гоблени с ритуалните цели на духовни движения. Творбите в изложбата обаче са за широката публика. Върху гоблените Валентин Атанасов ренася свои по-големи творби, които не са достъпни за много хора. Графика, живопис, пластика, стенопис – всички възможни видове изкуства, които той практикува, са прехвърлени върху творбите от „Печатан гоблен“.

„Дал съм им нов живот, прекомпозирал съм ги и съм ги предназначил за гоблени. Те сами по себе си са творби, които живеят свой собствен живот. Кога човек ще може да види всички стенописи, които съм направил в цяла България? Гоблените ми дават възможност да избера някакъв елемент от голяма творба, който за мен е съществен и да го сътворя отделно. Този елемент вече съществува самостоятелно.“

Гоблен се нарича изображението върху текстилна основа, създаде по различен начин – шиене, тъкане, печат. Преди 59 години в САЩ е признат печатаният гоблен, за да могат скъпите оригинали на различни произведения на изкуството да станат достъпни за повече хора. Валентин Атанасов дава за пример Джокондата на Леонардо да Винчи, чието въздействие остава и върху различните изображения, познати на хората по света.

„Мона Лиза може да я има само на едно място. Това означава ли, че хиляди други трябва да се лишат от нея?“, пита риторично той и добавя, че творбите от „Печатан гоблен“ не са по-малко изкуство от оригиналите, които представят. На всяко от творбите е създадена среда, в която да съществува и да носи свое собствено въздействие.

Изложбата „Печатан гоблен“ може да бъде видяна до 30 април в галерия „Христо Цокев“ в Габрово.  
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 218 аудио, 113 видео, 336 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още