11.06.2016г. | 12:29ч.
ТАНЯ ХРИСТОВА: ИЗДАНИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ МУЗЕИ ПОМАГАТ ДА СЕ ФОРМИРА НАЦИОНАЛНАТА НИ ИДЕНТИЧНОСТ

Кметът на Габрово Таня Христова поздрави участниците в Първия национален панаир на музейната книга, който се провежда в ЕМО „Етър” на 10, 11 и 12 юни.

„Ако нямаш пари – ела в Габрово, за да видиш как се печелят. Ако имаш – ела в Габрово, за да видиш как се харчат.
За мен е изключителна гордост, че това събитие – Първи национален панаир на музейната книга, се провежда в ЕМО „Етър” по инициатива на директора г-жа Димитрова, заедно с още няколко съмишленици”, каза Таня Христова в официалното си изказване.
Тя определи Панаира като „изключително сериозно и стойностно събитие, тъй като книгите са онзи културен инструмент, който има мощна емоционална и интелектуална енергия”.

Според Христова, изданията които се създават в българските музеи и галерии дават възможност на хората да формират своята национална идентичност и им помагат да се ориентират в сложния свят, който ни обгражда и в който трябва да намерим своето място.

Кметът на Габрово наблегна върху факта, че Панаира е и пространство за дискусии и дебати. Таня Христова поздрави организаторите на това събитие – ЕМО „Етър”, Институт за приложна музеология, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и издателство „Фабер”, за респектиращия брой на участниците.

„Инициативата носи в себе и търговски характер. В столицата на българската индустрия и просвета със сигурност има какво да се научи за създаването на книгите и тяхното разпространение. Пожелавам Ви от сърце приятно печелене и харчене. От тук ще отнесете много хубави спомени, поне по един сувенир и много книги. На добър час на Панаира и много успех”, каза в заключение кметът на Габрово Таня Христова. 

Слушай още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.