10.03.2015г. | 09:27ч.
ТРУДОВИТЕ ЛАГЕРИ СПАСИХА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ ОТ ХВАТКАТА НА ХИТЛЕР

"Съдбата на българските евреи можеше да бъде точно като съдбата на всички останали. Българите нямат вина за това, което се случи с евреите от Македония и Беломорието".

Това каза в Габрово Яков Джераси, директор на фондация "Израел - България".

"Цар Борис ІІІ се грижеше за своя народ и не искаше да дразни още повече Хитлер. Той знаеше, че по повод останалите евреи, които не бяха негови поданици, не може да влияе на немците.

След Първата световна война, когато Борис беше още княз, той даде дума, че няма да изпраща български войници да воюват извън България. И наистина през неговия период нито един куршум не беше изстрелян през Втората световна война.

България беше съюзник без да воюва. Дискусиите между Борис ІІІ и Хитлер винаги са били много горещи. Но Царя успя да постигне баланс", припомни Яков Джераси.

Хитлер крещял на Борис ІІІ да изпрати войници на фронта

Яков Джераси се позова на разказ на Стефан Груев, син на Павел Груев (секретар на Борис ІІІ), че Хитлер е крещял на Царя да изпрати войски на фронта.

Г-н Джераси е категоричен, че Царя успял да устои на този натиск.

"Единственото, което направи е да пусне един влак на Червения кръст, който да помага на пострадалите, при това на ранените от двете страни.

Немците натискаха Царя за евреите, които са негови поданици. Тогава той ги изпрати в малките градове, за да не могат да бъдат намерени лесно. Там са създадени работни лагери.

Но какви бяха тези работни лагери?

Когато стане 1 септември, тези които са студенти се връщаха обратно в университетите. През октомври работниците си отиваха у дома, защото става студено. Работното време в тези лагери започваше в 11:00 часа и свършваше в 13:00 часа.

Съдбата на Тракийските и Македонските евреи нямаше как да бъде предотвратена, защото те не бяха поданици на Царство България".

На 9 март 1943 година министър-председателят на България се видял с посланика на Швейцария, който го попитал какво ще стане с евреите от Беломорието и Македония.

Богдан Филов казал, че те ще ходят в работни лагери.

Не, те няма да ходят на работни лагери, те ще отидат в лагерите на смъртта, отговорил дипломата и настоял тези хора да бъдат изпратени в Палестина.

Съдбата на беломорските и македонски евреи, според Джераси, била решена, защото Хитлер се възползвал от това че не са поданици на Царство България.

България, обаче, дава път на всички евреи, които успяват да се насочат към Палестина, за разлика от други европейски държави, които ги връщат и така ги оставят в ръцете на Хитлер.
49 172 български евреи са спасени от лагерите на смъртта. Днес Организация на евреите в България „Шалом“, Регионална организация на евреите „Шалом“ - София, Централния израелтянски духовен съвет и „Американ Джоинт“ - България организират възпоменателни церемонии в София по повод Деня на спасението – 10 март, отбелязване на 72 години от спасяването на българските евреи и почитане паметта на жертвите на Холокоста, както и на 11 343 евреи от Северна Гърция и Югославия, депортирани в нацистките лагери на смъртта през 1943 година.
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 206 аудио, 55 видео, 313 новини

Виж всички публикации на автора »

Слушай още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.