KulturaBg - logo

АКО ЩЕ СЕ ВОДИ БИТКА, НЕКА ДА Е ЗА БЪЛГАРИЯ

ЕЛЕНА РАПОНДЖИЕВА И ДИМИТЪР ПЕТРОВ ОТ ЕКИПА НА "ЗЛАТНАТА ЯБЪЛТА" ПРЕДСТАВИХА ФИЛМА ПРЕД ФЕНОВЕ В ЕМО "ЕТЪР"

„Ако ще се води битка, предпочитам да я водя за България. Тук на местна територия, за нещо което е мое и ще остане за децата ми”.

Ще повярвате ли, че това го казва младо момиче, което е получило отлично образование в Англия? Елена Рапонджиева е продуцент на първия анимационен сериал, базиран на българския фолклор – Златната ябълка. Когато Димитър Петров, създател на сериала й показва за първи път град Кукерово, тя разбира, че иска света да види това.
Елена Рапонджиева отива на срещата с Димитър Петров с мисълта да му откаже да стане продуцент на филма, но остава запленена от идеята.

„За първи път видях българска възрожденска архитектура, представена по един съвременен анимационен начин. В следващия момент ми хрумна, че това е нещо, което искам да покажа на приятелите си за България. Това е най-хубавото, което имаме – нашата култура, фолклора ни. И осъзнах стойността на този проект”, разказа Елена по време на представянето на сериала в рамките на събитието „Европейски дни на художествените занаяти”, което се провежда в ЕМО „Етър” на 2 и 3 април.


„Златната ябълка” предизвика огромен интерес от страна на феновете, които препълниха залата в музея, участваха активно в дискусията и се снимаха с Димитър Петров и Елена Рапонджиева.

Дали е случайно това? Едва ли! Когато имаш кауза и вярваш в нея, успяваш да увлечеш останалите. „Златната ябълка” наистина е кауза – първоначално за по-малка група от хора, след това за все повече.

„Интересното за българския фолклор е, че няма изцяло положителни или изцяло отрицателни същества. Дори и змейовете, които са най-могъщите, носят тази характеристика”, разказа Димитър Петров. Такива са героите в сериала. Нито един от тях не е черно-бял, не е само добър или само лош. Така е в живота.  Героите от „Златната ябълка” ще правят грешки, ще понасят последиците от тях, ще се учат и ще израстват.

В настоящия етап от реализацията на филма се работи по пилотния епизод. Екипът се бори за финансиране. От БНТ са дали съгласие да станат партньор и до 2017 година се очаква пилотния епизод да бъде факт.

„Ние изграждаме една вселена, един цял свят, в който има много същества със своя история и собствена мотивация. Преплитат се съдби. Докато измислим историята на сериала, измислихме историята на един цял пълнометражен анимационен филм, действието в който отново ще се развива в този свят”.

Екипът, който представи „Златната ябълка” в ЕМО „Етър” не е случаен.

Димитър Петров се занимава с анимация от доста време, въпреки младостта си. Той учи анимация в Лондон, работи за компании като Cartoon Network Studios Europe, HUTS JWT и Strata Аdvertising


Елена Рапонджиева е завършила „Медии и комуникации” във Великобритания и е работила като продуцент и/или мениджър проекти за редица компании и фестивали като East Winds International Film Festival, Кинематограф LIVE, RCR Films Spain и Worldwide FX.

28 души, живеещи в 6 държави работят върху сериала. Всеки от тях има интересна биография, обединява ги любовта към българските традиции и разбирането им, че фолклора не е нещо от миналото, познато само на нашите баби и дядовци. Българският фолклор има своите съвременни измерения и чрез него страната ни може да се представи пред света.

„Европейските дни на художествените занаяти” в ЕМО „Етър” продължават на 3 април. Със събитията от втория ден на инициативата може да се запознаете тук. 

 

Слушай още