KulturaBg - logo

Бабини деветини ли са вярванията, че амулетите предпазват човек от зло?

Бабини деветини ли са вярванията, че амулетите предпазват човек от зло? Защо обикновените хора не могат да разберат какво говори някой лечител, когато бае? В традициите, запазени по нашите земи и днес съществуват много мистични форми на защита, които повече от 50 години изучава доц. д-р Ангел Гоев.
Най-старият амулет е открит в пещерата Бачо Киро край Дряново. Изработен е от кост. Доц. Гоев изработва амулетите си от дърво, но не от всяко дърво може да се изработи амулет.

В Регионален исторически музей – Габрово е представена колекция от амулети на доц. Гоев и всеки може да си закупи, за да бъде предпазен от злото.

Доц. Гоев разказа, че най-силното растение, което от векове се използва за защита на хората и домовете им е черния глог.

„Традиционната защитна система не е произволна. Три са основните части на тялото, които трябва да се предпазят с амулет. Врата се слага като гердан. Поставя се да виси с червен конец, метал или кожа. Другото важно място за защита е главата. Цялата система от накити е съсредоточена там. Това не е просто форма за украса, а начин за защита. Вярва се, че злото прониква през отворите на тялото – уши, нос, уста. Жените са по-уязвими от мъжете, затова те слагат обеци. Има народи, които слагат и на носа си. Устата се боядисва в червено – цвят, който е със защитна функция. Шевицата е друга форма на защита и се поставя на трите места на тялото, които са уязвими. В шевиците се съчетават и цветовете, които имат предпазни функции.”

Амулетите, които представя доц. Гоев в РИМ – Габрово, са от дърво. Това е най-разпространения материал за тяхното създаване. Доц. Гоев казва, че за амулети се използват над 40 дървета, но не всяко дърво става за такава цел. Черен глог, бряст – това са изключително подходящи за амулетите дървета. Но иглолистните – не.

Ангел Гоев казва едно заклинание – не цялото, а само част от него, тъй като всичко, свързано с амулетите и народното лечение е обвито в тайнственост и се предава на специално избран човек.

„На бялото във черен глог ще търсиш черна жила,
в дърво израснало на слог, се крие мощна сила”.

„В миналото част от вратата, а особено праговете, се правят от глог. За вратата се използва глог или бряст. В миналото всяка една обредност си има своето значение. Магията дава сила на човека да въздейства върху света. Монотеистичните религии имат друга философия – човек да се моли, а всичко се оставя в ръцете на Бог”, казва доц. Гоев.

Чрез теренни дейности, като етнограф, той се добира до много знание по отношение на българските народни вярвания и традиции. Същността на знанието му, обаче, идва от посвещението. Възрастни хора избират да предадат тайната си на него. Той не бива да прави публично достояние това знание или да го използва така, че да е разбираемо. Иначе силата се губи.
Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 230 аудио, 164 видео, 375 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още