KulturaBg - logo

БЕЗДОМНИТЕ ХОРА НА ГАБРОВО СА САМО МЪЖЕ

„Бездомните хора на Габрово” - това е една тема, която става актуална при атмосферни условия, каквито преживяваме през последните дни. Защо се сещаме за хората без дом тогава? Вероятно защото ни идва на ум, че може да замръзнат! Звучи простичко и вероятно не особено отговорно. Звучи сякаш мислим за бездомните хора от време на време. Всеки от тях си има своя съдба, която го е довела до това да няма дом. Грижата за такива хора не е само при лоши атмосферни условия. По-скоро погледът на обществото се насочва към тях при снеговалеж и ниски температури. Има институции, които полагат грижи и оказва се, че служителите наистина обичат работата си. Кремена Ганчева, началник на отдел „Социални услуги” за хора с увреждания към „Социално подпомагане-Габрово” е сред тях.
 
Бездомните хора на Габрово са мъже, почти всички в трудоспособна възраст, не са инвалиди, нямат здравни осигуровки. През зимата за тях обикновено няма работа. През останалите сезони намират почасова трудова заетост и не търсят съдействието на институциите.
 
Община Габрово е предвидила къде да ги настани. Помещението е топло, оборудвано с легла, с баня и тоалетна. Храната е осигурена, чрез услугата „Топъл обяд”, но бездомните хора имат някакви средства, тъй като не разчитат изцяло на тази прехрана.
 
Кремена Ганчева, която като социален служител, макар й не към Община Габрово, знае какви са условията в това помещение и изтъква предимствата му – здравен преглед преди постъпване, топлина, възможност за сън и наличие на охрана.
 
„Те не живеят в по-добри условия през останалото време, когато не ползват услугите на Община Габрово”, коментира Кремена Ганчева. Изоставените сгради са местата, където намират подслон.
 
Кремена Ганчева знае много за личните съдби на бездомните хора. За да им бъде от полза, успява да намери пътища и да настани тези от тях, които са в пенсионна възраст в съответните социални заведения.
 
„Една част от тези хора се водят семейни. Имат деца, но не срещат подкрепа. Някога са притежавали жилища, които са загубили – някои със задължения, които са натрупали, други чрез продажба. Парите са…изчезнали, така да се каже. Злоупотребили са с тях!”, опитва се да бъде по-деликатна Кремена Ганчева.
 
При една част от бездомните хора става въпрос за злоупотреба с алкохол – знае всеки, който е контактувал в тях, дори да не е социален работник.
 
„Имала съм разговори с близки на такива хора. В един случай извиках сина на човек без дом. Той разказа, че баща му биел майката и не може да продължи да живее под семейния покрив.”
 
Този случай е от миналата зима, през тази бездомникът не се е появявал. Кремена Ганчева казва, че броя на бездомните хора в Габрово е около 14.
 
„Когато хората са в пенсионна възраст, подготвяме техните документи, за да бъдат настанени трайно в съответното социално заведение. Много е трудно да се изготвят техните документи. Най-често такива хора нямат личен лекар. Задължително условие е да се попълни медицинско от личен лекар. Нужна е консултация с психиатър. Такъв те нямат. Никой не е съгласен да извърши тази услуга безплатно. Възможност е те да бъдат настанени в болница и от там да получат необходимите документи от лекар. Условие, за да постъпят, е това да стане по спешност. Иначе на болницата не се заплаща. Търсим възможности, ние като институция не разполагаме с бюджет за медицинска помощ.”
 
Много габровци са подавали сигнали за човек, който отказва да бъде настанен. Причините, които изтъква са различни. Дори изтъква, че има любимец – куче, верен приятел, който го придружава навсякъде и за който да се грижи. Социалните работници намират решение и на този проблем, но човекът отново не се съгласява. Задължително условие е доброволността. Този бездомен мъж ползва услугите на трапезарията и си взема топъл обяд.
 
Впечатлението на Кремена Ганчева е, че жените се справят по-добре от мъжете с изпитания от такова естество. Само една жена е присъствала в регистрите на службите през 20-те й професионални години. Докато е била жива, си е осигурявала подслон сама, намирала е работа при различни хора и никога не е пребивавала в помещението, осигурено от Община Габрово. 
Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 224 аудио, 142 видео, 354 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още